Η είδηση της κατάρριψης αμερικανικού drone από ρωσικό μαχητικό στη Μαύρη Θάλασσα προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το παρασκήνιο.

Πώς βρέθηκε το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κατά την αμερικανική εκδοχή το μη επανδρωμένο drone MQ 9 Reaper εκτελούσε αναγνωριστική πτήση ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο, όταν δύο ρωσικά μαχητικά τύπου Su-27 το αναχαίτισαν και του έριξαν καύσιμα.

Έπειτα, ένα από τα ρωσικά ακούμπησε τον έλικα του drone το οποίο στη συνέχεια έπεσε στη θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους είπε ότι η αξιολόγηση του γεγονότος συνεχίζεται.

«Αλλά νομίζω ότι με βάση τις ενέργειες των Ρώσων πιλότων είναι σαφές ότι ήταν ανασφαλείς και αντιεπαγγελματικές. Μιλούν από μόνες τους. Αυτό που είδαμε και πάλι ήταν μαχητικά αεροσκάφη να ρίχνουν καύσιμα μπροστά από το drone και στη συνέχεια να το πλησιάζουν τόσο κοντά, ώστε να καταστρέφεται πραγματικά ο έλικας του. Εκτιμούμε ότι πιθανότατα προκλήθηκε κάποια ζημιά και στο ρωσικό αεροσκάφος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πιθανότητα «εμπλοκής» της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όμως, αρνήθηκε ότι τα μαχητικά αεροπλάνα του ευθύνονται για την πτώση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα μαχητικά αναχαίτισαν το αμερικανικό drone αλλά δεν υπήρξε  «επαφή» και τα μαχητικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους.

Μάλιστα, ο πρέσβης της Μόσχας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη συλλογή δεδομένων για λογαριασμό των Ουκρανών.

«Τι κάνουν χιλιάδες μίλια μακριά από τις ΗΠΑ; Η απάντηση είναι προφανής, συλλέγουν πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα από το καθεστώς του Κιέβου για να επιτεθούν στις ένοπλες δυνάμεις και το έδαφός μας», δήλωσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Δυστυχώς, οι Ρώσοι θεωρούν τη Μαύρη Θάλασσα ως δική τους λίμνη» λέει ο πολιτικός αναλυτής Τομ Κοράκι, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Το συμβάν εντείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας

«Από νομικής πλευράς πρόκειται για διεθνή ύδατα. Δεν τους αρέσει πραγματικά αυτό το γεγονός, αλλά σίγουρα από την άποψη του διεθνούς δικαίου προστατεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες από κάθε είδους ισχυρισμό ότι μπήκαν στον ρωσικό εναέριο χώρο ή κάτι ανάλογο», προσθέτει.

Το χθεσινό συμβάν εντείνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας με τις αλληλοκατηγορίες να διαδέχονται η μια την άλλη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να «ανακτήσουν» το drone. «Φυσικά δεν θέλουμε να το πάρει στα χέρια του κάποιος άλλος εκτός από εμάς». Πάντως νατοϊκοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι δεν περιμένουν κλιμάκωση. «Τα διπλωματικά κανάλια μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να συμβάλουν στον κατευνασμό της κατάστασης», δήλωσε διπλωματική πηγή στο AFP. Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για μια υπενθύμιση του κινδύνου άμεσης εμπλοκής των δύο υπερδυνάμεων σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία.