To Qatargate διατρέχει οριζοντίως και καθέτως την Ευρώπη προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά γενικότερα, καθώς μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία και μαρτυρίες που δείχνουν πώς τα φαινόμενα διαφθοράς εκτείνονται έως τα διεθνή συνδικάτα και αγγίζουν την ίδια την Κομισιόν, που μέχρι τώρα παρέμενε στο απυρόβλητο.

Το Σάββατο απολύθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) ο Ιταλός συνδικαλιστής, Λούκα Βισεντίνι, που εμπλέκεται στην έρευνα, την ώρα που ο Εσθονός επικεφαλής της Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χένρικ Χολολέι, φέρεται να είχε δεχτεί πανάκριβα ταξίδια business class με την Qatar Airways, ενώ παράλληλα διαπραγματευόταν συμφωνία για την έκδοση βίζας των Καταριανών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Εσθονός φαίνεται να εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα των Μεταφορών δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την απόφασή του να δεχθεί δωρεάν πτήσεις από το Κατάρ. Η Κομισιόν είχε δηλώσει αρχικά ότι τα ταξίδια του Χένρικ Χολολέι ήταν σύμφωνα με τους κανόνες και ότι όλες οι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων «εξετάστηκαν προσεκτικά και αποκλείστηκαν». Στη συνέχεια, όμως, αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Χολολέι αποφάσιζε ότι τα ταξίδια του δεν δημιουργούσαν σύγκρουση συμφερόντων. Το «Politico» αποκάλυψε ότι ο Χολολέι ταξίδεψε δωρεάν στην επιχειρηματική θέση της Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ 2015 και 2021,

συμπεριλαμβανομένων έξι ταξιδιών κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου κατά την οποία καταρτιζόταν η Συνθήκη ΕΕ - Κατάρ για τις προϋποθέσεις έκδοσης βίζας. Τέσσερις από αυτές τις πτήσεις πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ και έναν όμιλο που συνδέεται με την Ντόχα. «Βρισκόμαστε τώρα σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά την αξιοπιστία μας», δήλωσε ο Κριστιάνο Σεμπαστιάνι, νομικός, επικεφαλής του συνδικάτου των υπαλλήλων της ΕΕ και το πρόσωπο που άσκησε σφοδρή κριτική γενικώς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα με αφορμή τη μεταπήδηση του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Εμανουέλ Μπαρόσο στην Goldman Sachs.

Ο αρχι-εργατοπατέρας

Το Γενικό Συμβούλιο της ITUC αποφάσισε ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τον Λούκα Βισεντίνι και σε έκτακτο συνέδριο θα υπάρξει εκλογή νέου γενικού γραμματέα. «Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έχουν βλάψει σημαντικά τη φήμη της ITUC. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων από κάθε μορφή αθέμιτης επιρροής, ακόμη και από οποιαδήποτε υποψία επιρροής», σχολίασε ο πρόεδρος της ITUC, Ακίκο Γκόνο.

Ο Λούκα Βισεντίνι, που είναι κατηγορούμενος για διαφθορά, παραδέχτηκε ότι έλαβε σχεδόν 50.000 ευρώ σε μετρητά από τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, ενώ χρησιμοποιούσε συχνά το αξίωμά του για να κάνει ντόλτσε βίτα με διαμονή σε πανάκριβα ξενοδοχεία.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 14/3