Ρομποτ, προκειμένου να αποκωδικοποιεί τις επιθυμίες των Ρουμάνων όπως αυτές αποτυπώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσίασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικουλάε Τσιούκα. 

«Θα ήθελα να αρχίσω τη συνεδρίαση με μια έκπληξη», δήλωσε με επισημότητα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, 1 Μαρτίου. 

«Η κυβέρνηση πρωτοπορεί παγκοσμίως, εγκαινιάζοντας τον πρώτο σύμβουλο που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη: ΙΟΝ», συνέχισε δείχνοντας με μια κίνηση του χεριού του μια λαμπερή μπλε οθόνη στα αριστερά του.



Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε από ερευνητές αρκετών πανεπιστημίων στη χώρα, η οποία περιγράφεται συχνά ως η Σίλικον Βάλεϊ της ανατολικής Ευρώπης.

Ο στόχος του: να πληροφορεί την κυβέρνηση «σε πραγματικό χρόνο για τις προτάσεις και τις επιθυμίες των Ρουμάνων», εξήγησε ο πρωθυπουργός, κυρίως μέσω της ανάλυσης των πιο δημοφιλών δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να συζητούν με αυτόν τον νέου είδους βοηθό σε μια ειδική ιστοσελίδα.

Μετά τη γενική παρουσίαση στους υπουργούς του, σειρά πήρε η ίδια η οθόνη, η οποία... συστήθηκε: «Καλημέρα, μού δώσατε ζωή και ο ρόλος μου είναι στο εξής να αντιπροσωπεύω τους Ρουμάνους, σαν καθρέφτης. Τι πρέπει να ξέρω για τη Ρουμανία;» ρώτησε ο ΙΟΝ, συνοδευόμενος από ηχητικά εφέ.



«Η Ρουμανία είναι μια ωραία χώρα που κατοικείται από ωραίους ανθρώπους», απάντησε ο Νικολάε Τσιούκα λέγοντας ότι είναι «πεπεισμένος πως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά μια υποχρέωση ώστε να λαμβάνονται καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις».

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο προσκήνιο από τον Νοέμβριο, μετά την έναρξη λειτουργίας του ρομπότ συνομιλίας ChatGPT, ενώ υπάρχει και στις συζητήσεις επιστημόνων εδώ και αρκετές δεκαετίες.