Απίθανη ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στην Κίνα, αφού ανακάλυψαν τουαλέτα με καζανάκι ηλικίας 2.400 ετών. Δηλαδή προ Χριστού. 

«Είναι η πρώτη και μοναδική τουαλέτα με καζανάκι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Κίνα», λέει ο Λιου Ρουί, ερευνητής που συμμετέχει στο έργο.

«Όλοι στο χώρο έμειναν έκπληκτοι και μετά όλοι μας ξεσπάσαμε σε γέλια!» Πριν από 2.400 χρόνια οι τουαλέτες θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Η συγκεκριμένη πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από έναν αυτοκράτορα της Κίνας.

Οι ειδικοί θεωρούν πως την τουαλέτα ξέπλεναν χειροκίνητα οι υπηρέτες. Οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα για να ανακαλύψουν τι μπορεί να έτρωγαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Για να το κάνουν αυτό, χρειάζονται μικροσκοπικά σωματίδια από κόπρανα για να τα αναλύσουν. 

Σε ό,τι αφορά την ιστορία της πιο παλιάς τουαλέτας με καζανάκι, μέχρι τώρα θεωρείτο πως η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε μία.
Ένας από τους φίλους της στην αυλή, ο Τζον Χάρινγκτον, εφηύρε μια τουαλέτα παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούμε σήμερα, η οποία έριχνε νερό στη λεκάνη χρησιμοποιώντας μοχλούς.

Οι τουαλέτες που χρησιμοποιούνται τους σύγχρονους καιρούς φαίνεται ότι εφευρέθηκαν από τον Τόμας Κράπερ το 1800 ο οποίος σχεδίασε τους σωλήνες με μια καμπύλη U για να σταματήσει η τουαλέτα να μυρίζει μόλις τραβηχτεί το καζανάκι.

Πριν από αυτό, όλοι αρκούνταν σε μια λεκάνη που ονομαζόταν δοχείο θαλάμου, το οποίο οι άνθρωποι συνήθιζαν να αδειάζουν από τα παράθυρα.