Το Huggy Wuggy, ένα φαινομενικά αθώο λούτρινο αρκουδάκι, το οποίο έχει κοφτερά δόντια, δολοφονικά μάτια και μεγάλα χέρια έτοιμα να σε γραπώσουν, έχει γίνει ανάρπαστο στις ΗΠΑ.

Ένα… τέρας που δεν είναι πρωταγωνιστής σε μια ταινία θρίλερ αλλά ο νέος αγαπημένος ήρωας των παιδιών.

«Έχει ένα φαινομενικά αθώο όνομα ‘Huggy Wuggy’ και μπορεί όντως να ακούγεται αθώο αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό για κάποια παιδιά», ανέφερε παρουσιάστρια ειδήσεων του Fox News.

Το Fox News θα κάνει εκτενές ρεπορτάζ για το τρομακτικό παιχνίδι που αγοράζουν όλοι με μανία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι New York Times γράφουν:

«Πολλοί απ’ αυτούς που το πουλάνε δε φαίνεται να γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχεται ή τι είναι. Ξέρουν, όμως, ότι είναι δημοφιλής στα παιδιά και στους γονείς που είναι πρόθυμοι να δώσουν 10 δολάρια για αυτό το κουκλάκι».

Το παιχνίδι και στην Ελλάδα

Τα λούτρινα παιχνίδια – τέρατα δεν υπάρχουν, όμως, μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά κρέμονται και στα περίπτερα της χώρας μας.

 «Κυκλοφορεί σε λούτρινη μορφή. Υπάρχει παντού, σε περίπτερα, σε μαγαζιά. Έχει έρθει η μόδα από το εξωτερικό. Είναι πολύ εύκολο να ‘κολλήσουν’ με τέτοια παιχνίδια που είναι και τα trends στο TikTok», λέει η παιδοψυχολόγος Ασπασία Τσολάκη.

Πουλιούνται στο διαδίκτυο με προσφορά 14,99 έναντι 19 ευρώ. Κυκλοφορούν σε σχολικά σακίδια και τσάντες πλάτης ενώ και τώρα στις Απόκριες η στολή Huggy Wuggy έχει γίνει ανάρπαστη, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Mega.

Huggy_Wuggy

Τι είναι το «Huggy Wuggy»

Αν και ακούγεται σαν λούτρινο αρκουδάκι, o Huggy Wuggy είναι ο κακός ήρωας του βιντεοπαιχνιδιού «Poppy Playtime».

«Τα γραφικά από τέτοια παιχνίδια είναι τρομακτικά με αποτέλεσμα πολλά παιδιά, κυρίως προσχολικής ηλικίας, να εμφανίσουν κάποιες φοβίες. Να τρομάζουν, να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, να βλέπουν εφιάλτες», συμπληρώνει η παιδοψυχολόγος.

Όταν ανοίγει το στόμα του, έχει σειρές από κοφτερά δόντια σαν μαχαίρια. Κυνηγά μικρά παιδιά σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών και ψιθυρίζει ανατριχιαστικά τραγούδια στα αυτιά τους.

«Προφανώς στο videogame ο χαρακτήρας που μόλις είδατε τριγυρνά και αρπάζει τους ανθρώπους και ψιθυρίζει πολύ τρομακτικά τραγούδια στα αυτιά τους. Οι δημιουργοί λένε ότι δεν υπάρχει βία αλλά προφανώς είναι τρομακτικό. Και στις παιδικές χάρες φαίνεται ότι τα παιδιά το μιμούνται. Παίζουν κυνηγητό και αρπάζουν το ένα το άλλο και ψιθυρίζουν αυτά τα τρομακτικά πράγματα στο αυτί», λένε οι ειδικοί.

Δημοτικό σχολείο στο Κεντ της Αγγλία έστειλε πρόσφατα επιστολή στους γονείς προειδοποιώντας τους ότι τα παιδιά προσφέρονταν να αγκαλιάσουν συμμαθητές τους και τους ψιθύριζαν χυδαία πράγματα στα αυτιά, όπως κάνει ο Huggy Wuggy.

«Είναι πολύ πιθανό να μιμηθεί αρνητικές και βίαιες συμπεριφορές. Αυτό προωθείται και λίγο. Αν δούμε πλέον τα παιχνίδια δεν έχουμε πριγκίπισσες και σούπερ ήρωες. Πλέον προωθούνται οι κακοί της υπόθεσης», λέει η κ. Τσολάκη.

Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι γονείς;

«Στα παιδάκια 3-4 ετών καλό είναι να υπάρχει απαγόρευση των παιχνιδιών αυτών. Και φυσικά να τους πούμε ότι δεν είναι αναγκαστικό ότι πρέπει να ακολουθούν τη μόδα. Πρέπει να τους το πούμε αυτό, ότι αν κάτι τους φοβίζει ή δεν τους αρέσει δεν είναι υποχρεωμένοι να το ακολουθούν», λένε οι ειδικοί.

Ένα παιδί στο δημοτικό μπορεί να μην έχει πρόσβαση στο σκληρό βιντεοπαιχνίδι, έχει πρόσβαση όμως στο YouTube και στο TikTok εκεί όπου σχετικά βίντεο κατακλύζουν τις πλατφόρμες.

«Όταν το παιδί μπαίνει στο TikTok καλό είναι να είμαστε εκεί κοντά και με κλεφτές ματιές να βλέπουμε πού μπαίνει και τι κοιτάει. Και φυσικά να τα βγάζουμε έξω σε δραστηριότητες», προσθέτουν.

Οι ειδικοί παραλληλίζουν την φρενίτιδα με εκείνη που υπήρξε για το Squid Game, καθώς και το Poppy Playtime, το οποίο είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης με τους παίκτες να προσπαθούν να λύσουν το παζλ ενώ ο Huggy Wuggy τους κυνηγά.