Διάγγελμα-ομιλία προς τον ρωσικό λαό από το βήμα της Δούμας απηύθυνε σήμερα το πρωί ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τρεις μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι «παίζει ένα βρόμικο παιχνίδι» με τους πολίτες και με την Ουκρανία, αλλά παραδέχθηκε ότι η ομιλία του γίνεται σε μια «πολύ δύσκολη» στιγμή για τη Ρωσία και σε ένα «πολύ δύσκολο περιβάλλον».

Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις εναντίον της Δύσης και του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι μιλούσαν δημοσίως για την προμήθεια πυρηνικών όπλων στην κυβέρνηση του Κιέβου πριν από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε πως τα ρωσικά στρατεύματα εργάζονται «για να διασφαλίσουν την ασφάλεια» στην «ιστορική γη».

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι τον Φεβρουάριο του 2022 όλα ήταν έτοιμα για μια επιχείρηση του Κιέβου στο Ντονμπάς. Το ξαναλέω, αυτοί άρχισαν τον πόλεμο και εμείς χρησιμοποιήσαμε βία για να τον σταματήσουμε», σημείωσε ακόμα ο Πούτιν. Όπως ανέφερε, στόχος της Δύσης είναι να αποκτήσει υπέρτατη δύναμη και η Σεβαστούπολη ήταν ο επόμενος στόχος.

Επιπλέον, ο Πούτιν συνεχίζοντας την επίθεση στη Δύση ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο -τρομοκράτες, ναζί, ακόμα και τον… Διάβολο- για να πολεμήσει τη χώρα του.

«Το καθεστώς του Κιέβου δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα αλλά τα συμφέροντα των ξένων δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι προσπαθούν να μετατρέψουν μια τοπική διαμάχη σε παγκόσμια, λέγοντας ότι «θα απαντήσουμε κατάλληλα. Μιλάμε για την ύπαρξη της χώρας μας».

Κατά την έναρξη της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ρωσία αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψουν την οικονομία της, μέσω ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων, τονίζοντας ότι τρισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται για τη Δύση, αλλά οι ροές εισοδήματος στη Ρωσία δεν έχουν σταματήσει.

Η Ρωσία ήθελε να επιλυθεί η διένεξη στην Ουκρανία ειρηνικά, αλλά οι δυτικές χώρες είχαν προετοιμάσει ένα «διαφορετικό σενάριο» πίσω από την πλάτη της, ανέφερε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος. «Κάναμε ό,τι είναι δυνατό για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμενοι για μια ειρηνική επίλυση αυτής της δύσκολης σύγκρουσης, αλλά πίσω από τις πλάτες μας προετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο», είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μάλιστα, με αφορμή την πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει εξαπολύσει σοβαρές κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας. «Η Δύση απελευθέρωσε "το τζίνι από το μπουκάλι" ως αποτέλεσμα του πολέμου κι έχει διαπράξει πολλαπλά πραξικοπήματα», δήλωσε.

«Μαύρο» έπεσε στις ιστοσελίδες κρατικών Μέσων Ενημέρωσης την ώρα της ομιλίας του Πούτιν

Οι ιστοσελίδες των ρωσικών κρατικών Μέσων Ενημέρωσης που μετέδιδαν την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο ρωσικό Κοινοβούλιο έπεσαν κατά τη διάρκειά της.

Δημοσιογράφοι του Reuters σε διάφορες τοποθεσίες δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Πανρωσικής Κρατικής Ραδιοτηλεοπτικής Εταιρείας (VGTRK) ή στην πλατφόρμα του live-streaming Smotrim για τμήματα της ομιλίας.

Μήνυμα στην ιστοσελίδα της VGTRK ανακοίνωνε ότι «διεξάγονται τεχνικές εργασίες», ενώ η ιστοσελίδα Smotrim δεν φόρτωνε.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της ομιλίας, τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν στιγμιότυπα από τις τεχνικές προετοιμασίες για τη ζωντανή μετάδοση, με την πληροφορία ότι το live stream θα περάσει σε όλα τα μεγάλα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε ότι η βλάβη είναι αποτέλεσμα επίθεσης DDoS (distributed denial of service), ένα είδος κυβερνοεπίθεσης που διεξάγεται με την εσκεμμένη υπερφόρτωση του δικτύου με τεράστιο όγκο συνδέσεων που προκαλεί διακοπή ή κατάρρευση του server.

To Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το αίτιο των διακοπών.