Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
vasilias_karolos
Διεθνή

Βασιλιάς Κάρολος: Ελληνορθόδοξη μουσική επέλεξε για τη στέψη του ο μονάρχης

Εορτασμοί και συναυλίες στη Μεγάλη Βρετανία από τις 6 έως τις 9 Μαΐου

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα περιλαμβάνει τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με το Μπάκιγχαμ. Ειδικότερα, η τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, ενώ θα ακολουθήσουν το επόμενο 48ωρο συναυλίες, φωταγώγηση μνημείων και πρωτοβουλίες για την προώθηση του εθελοντισμού.

Ο 74χρονος Κάρολος θα στεφθεί με κάθε επισημότητα βασιλιάς οκτώ μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας του. Μάλιστα, φέρεται να έχει επιμεληθεί ο ίδιος το πρόγραμμα των εορτασμών, το οποίο θα έχει ποικιλία μουσικών στυλ και ταλέντων.

«Μια σειρά από μουσικά στυλ και ερμηνευτές συνδυάζουν την παράδοση, την κληρονομιά και τις τελετές με νέες μουσικές φωνές του σήμερα, αντανακλώντας τη διά βίου αγάπη και υποστήριξη του βασιλιά για τη μουσική και τις τέχνες», ανέφερε το παλάτι σε ανακοίνωσή του.

Ανάμεσα στα δώδεκα κομμάτια που θα ακουστούν στη στέψη του θα είναι και η ελληνορθόδοξη μουσική, προς τιμήν του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου.

«Κατόπιν αιτήματος της Αυτού Μεγαλειότητας, ως φόρο τιμής στον αείμνηστο πατέρα του, Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, τον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, στην Ακολουθία θα υπάρχει και Ελληνική Ορθόδοξη Μουσική από το Βυζαντινό Ψαλτικό Σύνολο», αναφέρεται ακόμη.

Στέμμα θα φορέσει και η Καμίλα

Η τελετή στέψης του Καρόλου Γ’ θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 6ης Μαΐου στο αββαείο του Ουέστμινστερ -όπως και των προκατόχων του εδώ και 900 χρόνια- προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, του προκαθήμενου της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στέμμα θα φορέσει και η βασιλική σύζυγος, Καμίλα, αλλά δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Κάρολος Γ’ και η Καμίλα θα φτάσουν στο αββαείο του Ουέστμινστερ με τη βασιλική πομπή και αφότου ολοκληρωθεί η τελετή στέψης θα επιστρέψουν στο παλάτι για να χαιρετήσουν από το μπαλκόνι το πλήθος.

Συναυλία στο κάστρο του Ουίνδσορ

Την Κυριακή έχει διοργανωθεί συναυλία στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο δυτικό Λονδίνο, με τη συμμετοχή αστέρων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η συναυλία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το BBC. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Daily Mail, η Αντέλ και ο Εντ Σίραν αρνήθηκαν ευγενικά να τραγουδήσουν στη συναυλία, η πρώτη λόγω υποχρεώσεων που δεν της επιτρέπουν να παραστεί και ο δεύτερος λόγω προγραμματισμένης συναυλίας στο Τέξας την προηγούμενη μέρα.

Αργότερα το βράδυ της 7ης Μαΐου θα φωταγωγηθούν εμβληματικά μνημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία.

Η Δευτέρα θα είναι αργία για τους Βρετανούς και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες φιλανθρωπικών οργανώσεων για την προώθηση του εθελοντισμού.