Τρομάζει ο υπολογισμός Τούρκου καθηγητή γεωφυσικής, ο οποίος δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το κράτος, κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται πάνω από 100.000 κάτοικοι.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος καθηγητής Oβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν τόνισε: «Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει δώσει το κράτος για τα κτίρια που κατέρρευσαν, τον πληθυσμό κ.λπ., μέχρι τώρα 150.000 άνθρωποι βγήκαν κάτω από τα συντρίμμια είτε νεκροί είτε ως τραυματίες. Σήμερα τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Κάποιοι από αυτούς και σήμερα είναι ζωντανοί! Περίπου το 0,1% ή το 0,2%. Αυτό είναι σημαντικό! Από τη Μαλάτια μέχρι και το Χατάι, έστω και για μία ζωή, δεν πρέπει να απομακρύνεις τα μπάζα».

Δύο εκατομμύρια οι άστεγοι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση αστέγων στον πλανήτη. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων και η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει στέγη σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες.

Για να στεγάσει τους εκτοπισμένους η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε ένα μείγμα προσωρινών λύσεων, μεταξύ των οποίων είναι το στήσιμο καταυλισμών με σκηνές και κοντέινερ στα περίχωρα των κατεστραμμένων πόλεων.

Έχει επίσης απομακρύνει φοιτητές πανεπιστημίων από τους κοιτώνες τους σε όλη τη χώρα, εν μέσω των χειμερινών διακοπών, για να στεγάσει εκτοπισμένους, προκαλώντας επικρίσεις από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.