Μετά τον φονικό Εγκέλαδο που χτύπησε την Τουρκία, οι σεισμολόγοι άρχισαν να συζητούν έντονα για το ενδεχόμενο ενός αντίστοιχου και στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δήμαρχος της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου έρχεται με τη σειρά του να κρούσει ξανά τον κώδωνα κινδύνου δηλώνοντας πως εάν πράγματι σημειωθεί μία ισχυρή σεισμική δόνηση τότε 90.000 κτίρια στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση.

«Όταν αναλάβαμε τον Δήμο, διαπιστώσαμε στα αρχεία ότι τα κτίρια που βρίσκονταν υπό κατάρρευση ήταν περίπου 50.000. Μετά και τις δικές μας έρευνες καταλήξαμε ότι τα κτίρια αυτά είναι περίπου 90.000 και μεταξύ αυτών βρίσκονται καταστήματα και σπίτια. Αρα, πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιμάμογλου.

Παράλληλα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αποκάλυψε πως ακόμη 317.000 κτίρια εξασφάλισαν κατασκευαστική «αμνηστία» από τις Αρχές παρ’ όλο που διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσαν τον αντισεισμικό κανονισμό ενώ δεν δίστασε να επιρρίψει τις ευθύνες στην κεντρική διοίκηση.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη σύστασης μίας Επιτροπής Σεισμών και δήλωσε πως έχει ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση.

«Ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει ήδη υποβάλλει αναλυτικό σχέδιο για τη σύσταση επιτροπής ανάγκης για τους σεισμούς. Σ’ αυτό θα μετέχουν πολλοί φορείς, από το υπουργείο Πολεοδομίας μέχρι εκπροσώπους από την κάθε γειτονιά. Ο πολυαναμενόμενος σεισμός αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιες υλικές καταστροφές στην Πόλη και οι ειδικοί συχνά επισημαίνουν ότι τα κτίρια της είναι απίθανο να είναι προετοιμασμένα για αυτόν», κατέληξε ο κ. Ιμάμογλου.