Ολιγωρία καταγγέλλουν πολίτες σε σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, που χτυπήθηκε από τα φονικά ρίχτερ, την ώρα που η οργή τους για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, γιγαντώνεται.

Οι πολίτες ξεσπούν για τα νεκρά παιδιά τους που πέθαναν αβοήθητα κάτω από τα χαλάσματα, ενώ ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία.

«Ο γιος μου έμεινε κάτω από τα συντρίμμια. Πέντε μέρες δεν ήρθε κανένας. Σουλεϊμάν Σοϊλού, έλα στην Αντιόχεια. Ερντογάν, πού είσαι; Κάψατε τα σωθικά μου. Έχει τελειώσει η δύναμή μου. Στείλτε βοήθεια. Πού είναι το κράτος; Ελάτε. Για τω Θεό», φωνάζει γυναίκα.

Το ποτάμι της οργής φουσκώνει και είναι έτοιμο να παρασύρει όχι μόνο όσους έχτισαν τις κούφιες πολυκατοικίες και τον κρατικό μηχανισμό.Σάπια κτίρια, σκουριασμένα σίδερα που σπάνε με το χέρι, τούβλα που θρυμματίζονται με ένα άγγιγμα.

«Τουλάχιστον να χτιστούν γερά σπίτια και να γίνει έρευνα. Εδώ η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. Οι άνθρωποι δεν έχουν καμία αξία».
Την ώρα που η τουρκική τηλεόραση έχει ξεκινήσει τηλεμαραθωνίους για την ανεύρεση χρημάτων που θα πάνε στους σεισμόπληκτους, ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται παχυλές παροχές σε όσους έχασαν σπίτια, ανθρώπους και περιουσίες κάτω από τα ερείπια.

Όπως λέει, θα δώσει 100.000 λίρες σε κάθε οικογένεια που έχασε κάποιον συγγενή της από τον σεισμό, 15.000 λίρες (σ.σ. περίπου 750 ευρώ) για τη μετακόμιση εφόσον το σπίτι κριθεί ακατάλληλο, 5.000 λίρες ως επίδομα ενοικίου σε όσους θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλη πόλη και 10.000 λίρες ενίσχυση σε όσους χάσουν τα σπίτια τους.

«Καίνε» τον Ερντογάν

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιπαραθέτουν τις δηλώσεις του Ερντογάν περί προβοκατόρων, με τις καταγγελίες των σεισμόπληκτων.
«Αύριο θα έρθεις στην πόρτα μου να ζητήσεις την ψήφο μου. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτήν την κηδεία; Ελπίζω ο Θεός να σας ζητήσει τον λογαριασμό».

Ενώ συνεχίζονται οι προσαγωγές και συλλήψεις εργολάβων, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το 98% των κτιρίων που κατέρρευσαν χτίστηκαν πριν από το 1999, δηλαδή πριν ανέβει εκείνος την εξουσία.

«Όταν μας πούλησε το διαμέρισμα ο κατασκευαστής, είπε ότι αντέχει σε σεισμούς και πως αν ποτέ κάνει σεισμό να μην βγούμε από το σπίτι γιατί είναι ασφαλές. Εμείς τον πιστέψαμε και δεν βγήκαμε».

Εθελοντές λένε ότι έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους επιμένοντας να ψάξουν σε ερείπια από τα οποία τους έδιωχνε η Πολιτική Προστασία.

«Πήγαμε σε μια κωμόπολη του Χατάι και μας είπαν να μην ψάξουμε και πως όλοι ήταν νεκροί. Δεν τους ακούσαμε και καταφέραμε να βγάλουμε ζωντανούς σχεδόν 350 ανθρώπους».

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ανεπάρκεια των κρατικών υπηρεσιών, η απάντηση είναι ότι έχουν διαβρωθεί από υποστηρικτές του ιμάμη Γκιουλέν, τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του Ερντογάν.

«Οι γκιουλενιστές κατέστρεψαν την οργάνωση»

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, απέρριψε τα σενάρια για αναβολή των εκλογών του Μαΐου. Αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτικό πραξικόπημα, είπε το άλλοτε δεξί χέρι του Ερντογάν, ενώ αντιδράσεις για τη μετάθεση των εκλογών υπάρχουν και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.