Δεν έχει τέλος η τραγωδία σε Τουρκία και Συρία. Πάνω από 36.000 είναι οι νεκροί στις δύο χώρες μετά τους φονικούς σεισμούς της περασμένης Δευτέρας, με τον αριθμό να μεγαλώνει όσο περνούν οι ώρες.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, έκανε λόγο για κάκιστες κατασκευές των κτιρίων.

 «Τα είδαμε όλα εκεί, από κάθε είδους καταστροφή που έπεσαν τα κτίρια πάνω κάτω, δεξιά αριστερά, ολίσθησαν, έμειναν όρθια, αλλά δεν έπαθαν τίποτα. Είδαμε κτίρια να καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα και να δημιουργούν έναν τεράστιο όγκο από άμμο και χαλίκι. Είναι απαράδεκτες κατασκευές».

 Όπως λέει ο κ. Καρύδης, «το μπετόν όταν το ρίξεις από ψηλά παραμένει μπλόκο, κομμάτι χοντρό, δεν διαλύεται. Τα σίδερα τα οποία είδα αφενός ήταν λεπτά, εξαιρετικής μικρής διατομής, αφετέρου δεν υπήρχαν συνδετήρες. Η σύνδεση γύρω ήταν αραιή και χωρίς σωστό δέσιμο».

 Επιπλέον, «δεν υπήρχαν σωστές κολόνες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και στο θέμα της μελέτης, στα δοκάρια και τις κολόνες, που ήταν λάθος τοποθετημένες».