Τρία χρόνια μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε., η Βρετανία δεν έχει ακόμη επωφεληθεί από τις «ευκαιρίες» που προέβλεπαν οι ορκισμένοι αντιευρωπαϊστές για την επόμενη ημέρα του Brexit.

Η «γηραιά Αλβιώνα» αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα εδώ και μια γενιά, οι προβλέψεις για την οικονομία της είναι ζοφερές και οι πολιτικές κρίσεις και τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο. Εάν οι προβλέψεις του ΔΝΤ αποδειχθούν σωστές, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι το μοναδικό μέλος της ομάδας του G7 που δεν θα αποφύγει την ύφεση μέσα στο 2023, προβλέπουν οι οικονομολόγοι, που χαρακτηρίζουν το «διαζύγιο» με τους «27» «αυτογκόλ» της βρετανικής οικονομίας.

«Tα πράγματα δεν πάνε καλά για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας», έγραφαν οι «New York Times» σε πρόσφατο άρθρο γνώμης, συνοψίζοντας ότι οι προσδοκίες που συνόδευαν τον Σούνακ «σκοντάφτουν» πλέον σε ένα πρωτοφανές κύμα απεργιών και διαδηλώσεων και σε μια πολυεπίπεδη κρίση.

Τα βρετανικά νοικοκυριά βιώνουν τη μεγαλύτερη πτώση βιοτικού επιπέδου από τη δεκαετία του 1950 και η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιστρέψει το κλίμα.

«Οι ασαφείς υποσχέσεις για τη μείωση του πληθωρισμού δεν προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων. Η αμφίβολη προσπάθεια των Αρχών να πείσουν τους συνταξιούχους να επιστρέψουν στην εργασία και τα σχέδια για την απορρύθμιση του Σίτι του Λονδίνου ενισχύουν τη συνολική εντύπωση πως είναι ένας ηγέτης που κάνει αστοχίες και είναι αδύναμος (…) Ο Σούνακ έχει ήδη δείξει μια τάση προς την ακαμψία και όχι διαπραγμάτευση.

Μπροστά στο μεγαλύτερο κύμα απεργιών του δημόσιου τομέα εδώ και μια γενιά, αρνείται να συνάψει συμφωνίες με τους ηγέτες των συνδικάτων»,

sunak1

πρόσθετε η εφημερίδα. Μετά την πολιτική αναταραχή του 2022, κατά την οποία η Βρετανία έγινε σύμβολο των πολιτικών και οικονομικών δυσλειτουργιών, πολλοί ήλπιζαν ότι ο Σούνακ θα μπορούσε να «γυρίσει το παιχνίδι». Οι πρώτοι τρεις μήνες της θητείας του, ωστόσο, ήταν απογοητευτικοί. Καλείται να επιβληθεί σε μια δυστυχισμένη χώρα, σε ένα ανήσυχο κόμμα και σε μια αντιπολίτευση που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ η θητεία του προβλέπεται, στην καλύτερη περίπτωση, δύσκολη. Μέσα στο κλίμα αυτό, πριν από λίγες ημέρες ο Ρίσι Σούνακ αναγκάστηκε να απομακρύνει από την κυβέρνηση τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος, Ναντίμ Ζαχάουι, έπειτα από μια ανεξάρτητη έρευνα για τις φορολογικές του υποθέσεις, που διαπίστωσε σοβαρή παράβαση του υπουργικού κώδικα.


O ίδιος ο Ζαχάουι καταγγέλλει δυσμενή μεταχείριση, παιχνίδι εντυπώσεων σε βάρος του και τονίζει πως δεν του δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας.

Τα νοικοκυριά βιώνουν τη μεγαλύτερη πτώση βιοτικού επιπέδου από τη δεκαετία του 1950 και η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιστρέψει το κλίμα
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Σούνακ αναζητούσε τον νέο πρόεδρο του κόμματος, με τη σεναριολογία να παίρνει φωτιά. Τα εσωκομματικά προβλήματα και τα μίνι σκάνδαλα μοιάζουν, ωστόσο, το μικρότερο κακό μπροστά στις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των Βρετανών εργαζομένων, εν μέσω της χειρότερης κρίσης κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες. Με τις απεργίες να επεκτείνονται σε όλο τον δημόσιο τομέα, τα συνδικάτα συντονίζουν ολοένα και περισσότερο τη δράση τους.

Kινητοποιήσεις και μαζικές απεργίες

Οι μηχανοδηγοί, οι δάσκαλοι, το προσωπικό αεροδρομίου και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβηκαν σε απεργία την 1η Φεβρουαρίου διεκδικώντας αυξήσεις μισθών. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, με τη Βρετανία να θυμίζει πλέον τη Γαλλία, που «βράζει» για πολλοστή φορά για το Συνταξιοδοτικό.

Οι μαζικές απεργίες σημαδεύουν το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας εδώ και χρόνια, ωστόσο η μεταθατσερική Βρετανία ήταν γνωστή για την πιο ευέλικτη αγορά εργασίας της. Την εβδομάδα που πέρασε, όμως, οι δύο χώρες έδειξαν να μοιάζουν, καθώς εκτεταμένες διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στις δύο πλευρές της Μάγχης. Οι πραγματικοί μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι χαμηλότεροι απ’ ό,τι πριν από 20 χρόνια. Οι λογαριασμοί ενέργειας αυξήθηκαν κατά 80% πέρυσι και πρόκειται να αυξηθούν ξανά. Σχεδόν τα 2/3 των ατόμων στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας αγοράζουν λιγότερο φαγητό, ενώ το 1/4 σε εθνικό επίπεδο είτε είχαν παραλείψει ένα γεύμα είτε έφαγαν λιγότερο, επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα. Ενα στα πέντε άτομα που παραπέμπονται σε τράπεζες τροφίμων είναι από νοικοκυριά όπου υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος. Μια μελέτη σε περισσότερους από 1.000 νοσηλευτές διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε είχε χρησιμοποιήσει τράπεζες τροφίμων, ενώ τα δύο τρίτα έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ τροφίμων και καυσίμων.

«Όπως η Τρας»

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν διαπραγματεύεται με τα συνδικάτα. Μπροστά στο «τσουνάμι» αυτό, οι Τόρις έχουν λίγες επιλογές. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 22 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις, ενώ η δημοτικότητα του Ρίσι Σούνακ κυμαίνεται γύρω στο 29%, με τους σχεδόν μισούς πολίτες να λένε πως δεν έχουν ξεκάθαρη ιδέα για το τι πρεσβεύει. Ηδη πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν πως θα έχει τύχη ανάλογη με εκείνη της Λιζ Τρας… Η προκάτοχός του παραιτήθηκε έπειτα από μόλις 45 ημέρες στον πρωθυπουργικό θώκο, δηλώνοντας αδυναμία να εκπληρώσει το καθήκον της. «Ανέλαβα τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με μια μεγάλη κυβερνητική κρίση και ενώ μαίνεται ο άδικος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωνε τότε.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 4/2