Μπρα ντε φερ
Μπρα ντε φερ Δημήτρης Τάκης Χριστίνα Κοραή
seismos_toyrkia
Διεθνή

Τσελέντης: Ο σεισμός στην Τουρκία ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας, «η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και έναν χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς»

«Ο σεισμός της Αθήνας του 1999 ήταν 5,9 και μας άφησε 100.000 άστεγους. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον 5,9», επισήμανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας, «η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και έναν χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο ρήγμα. Έχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτιρίων. Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000 και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ η εκατόμβη θυμάτων».

«Το συγκεκριμένο ρήγμα (σ.σ.: της Τουρκίας) δεν θα μας επηρεάσει, μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά ο σεισμός θα γίνει στη θάλασσα, θα είναι της τάξης 6 με 6,5 το πολύ, και η δόμηση της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με τη δόμηση της Ανατολίας», διευκρίνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για το Ακούγιου τόνισε ότι «ακόμα και Τούρκοι σεισμολόγοι έχουν πει για τον πυρηνικό σταθμό ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες σεισμικές μελέτες, ενώ έχει κατασκευαστεί από Ρώσους που δεν έχουν εμπειρία σε σεισμικά θέματα. Εκεί κοντά έχουμε ρήγμα που μπορεί να δώσει 7 με 7,5 Ρίχτερ», σημείωσε ο κ. Τσελέντης.