Για σεισμό μεγέθους «130 ατομικών βομβών» κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak», παραθέτοντας απόψεις ειδικών για τον φονικό Εγκέλαδο των 7,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την κεντρική, νότια και ανατολική χώρα, καθώς και τη Βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος γεωλόγος και ακαδημαϊκός δρ Οκάν Τουγσούζ υποστήριξε πως ο σεισμός της Δευτέρας είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης ενέργειας «μεγέθους 130 ατομικών βομβών», ενώ ο συνάδελφός του δρ Σουλεϊμάν Παμπάλ πως η επιτάχυνση μεγάλωσε τα Ρίχτερ και την καταστροφή.

«Ο σεισμός του Καχραμάνμαρας είναι τεράστιος και ισοδυναμεί με 130 ατομικές βόμβες. Φαίνεται πως ήταν καταστροφικός σε πολύ μεγάλη περιοχή, διαμέτρου τουλάχιστον 300 χλμ., και έγινε αισθητός σε μεγάλη περιοχή από το Μπατούμι μέχρι την Αίγυπτο και την Κύπρο. Η τελευταία φορά που γίναμε μάρτυρες ενός σεισμού αυτού του μεγέθους ήταν στις 17 Αυγούστου 1999. Ο μεγαλύτερος σεισμός που ζήσαμε εδώ και 23 χρόνια. Αυτός είναι ένας αναμενόμενος σεισμός, επειδή το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας είναι σιωπηλό εδώ και πολλά χρόνια.

Υπήρξε σεισμός στο Ελαζίγ στις 24 Ιανουαρίου 2020. Μετά από αυτόν τον σεισμό, την προσοχή μας τράβηξε το τμήμα Παζαρτσίκ του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει σημειωθεί σεισμός στην περιοχή από το 1513, ένας σεισμός αυτού του μεγέθους δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Οκάν Τουγσούζ.

Από την πλευρά του, ο δρ Σουλεϊμάν Παμπάλ μίλησε για «σεισμό που τον ανέμεναν οι σεισμολόγοι για χρόνια» και πως η επιτάχυνσή του άγγιξε δύο φορές τη βαρύτητα.

«Ήταν ένας σεισμός που τον περιμέναμε και τον συζητούσαμε για χρόνια. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ρήγματα της Τουρκίας, από τα πιο ενεργά, που προκαλεί σεισμούς εδώ και καιρό. Στα τμήματα Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu και Hatay αυτού του ρήγματος υπήρχαν σεισμικά κενά και περιοχές με υψηλή πιθανότητα σεισμών. Μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός είχε πολύ ισχυρή επιτάχυνση βλέποντας τα δεδομένα που λάβαμε από τους αισθητήρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που λάβαμε από έναν αισθητήρα, ο σεισμός έφτασε σε επιτάχυνση δύο φορές τη βαρύτητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μέση επιτάχυνση φτάνει το 65% της βαρύτητας, μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος του σεισμού πιο καθαρά», τόνισε στη «Yeni Safak».

*Πηγή: protothema.gr