Η απίστευτη καταστροφή στην Τουρκία, με το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τις σεισμικές δονήσεις των 6,7, 7,7 και 6 Ρίχτερ να τραντάζουν τη χώρα, έφερε παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης. Η γείτονα χρειάζεται βοήθεια τώρα, σε έμψυχο δυναμικό και υλικά, και πολλά κράτη θέλουν να συντρέξουν όπως μπορούν, προκειμένου να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι μέσα από τα ερείπια, αλλά και από το κρύο, που κάνει δυσκολότερη την αποστολή των διασωστών, και την πείνα.

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας έστειλαν ειδικό μήνυμα αλληλεγγύης, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, επικοινώνησαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Στα Ηνωμένα Έθνη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια, ενεργοποίησε το μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Πάντως, ο Μπάλας Ουϊβερί τόνισε ότι δεν υπήρχε αντίστοιχο αίτημα της Συρίας.



«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει και τη Συρία» , δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν η βοήθεια που κινητοποιείται προς τα εκεί είναι μόνο ανθρωπιστική.

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι προς το παρόν συνολικά 16 κράτη-μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια, με ομάδες διάσωσης να έχουν αναπτυχθεί επί του εδάφους από πάνω από 10 χώρες. «Η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές για να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια εφόσον χρειαστεί», ανέφερε ο κ. Ουϊβερί.

Για το θέμα της Συρίας, τόνισε πως αυτό που μπορεί να κάνει προς το παρόν η ΕΕ είναι να λειτουργήσει μέσω της πολιτικής της για την ανθρωπιστική βοήθεια. Σημαίνει πως διά των διεθνών οργανισμών-εταίρων της ΕΕ, που βρίσκονται στο πεδίο (ο βασικότερος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) θα διοχετευτεί μέρος της ήδη υπάρχουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό στη Συρία, εξήγησε. «Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα να διαθέσουμε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.



Από το 2011 η ΕΕ έχει προσφέρει πάνω από 27 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το 2022 πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της αποτελούν συλλογικά τη μεγαλύτερη πηγή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Συρία.

Τέλος, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, υπενθύμισε ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Δαμασκό παραμένει ανοιχτή, ωστόσο η αντιπροσωπεία αυτή εδρεύει στη Βηρυτό, αλλά γίνονται τακτικές επισκέψεις στη Δαμασκό για επαφές με Σύρους εταίρους.



Όσον αφορά στην Ελλάδα, στέκεται δίπλα στην Τουρκία και μέσω της βοήθειας που έχει ήδη αποστείλει και μέσω της θλίψης που εκφράζουν οι πολίτες, αλλά και από την επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



Στην τηλεφωνική επικοινωνία της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Κατά τη διάρκεια της δικής του επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Οι δύο άντρες μίλησαν στις 17:00 και το τηλεφώνημα διήρκεσε περίπου 10 λεπτά μαζί με τις μεταφράσεις. Ο Ερντογάν περιέγραφε αναλυτικά τι έγινε με τις καταστροφές με το σεισμό και εμφανιζόταν σοκαρισμένος.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συντρέξει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Η Ελλάδα, εξάλλου, εξέφρασε τη στήριξή της στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου εμπράκτως.




Ήταν προγραμματισμένο να αποσταλεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.



Η αποστολή αναχώρησε στις 17:07 με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Σε μήνυμά του στο twitter ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, έγραψε ότι η ελληνική αποστολή είναι έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία. «Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές» συνεχίζει το μήνυμά του.