Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον κυβερνήτη του Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, τον 31χρονο σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται, μετά την πτώση του αεροσκάφους χθες σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.

Στο Νευροκόπι Δράμας η οικογένεια του πιλότου καρδιοχτυπά για την τύχη του κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους.

Ο πατέρας του μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS: «Από τη Μονάδα του με ενημέρωσαν πάρα πολύ νωρίς για το τι συνέβη, αλλά τώρα ήρθαν αυτοπροσώπως έξω από την πόρτα μου και μου είπαν ότι κατέπεσε το αεροπλάνο και ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα».

Με επίγεια και εναέρια μέσα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Αν και ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποιο αισιόδοξο σημάδι, οι δικοί του άνθρωποι περιμένουν πάνω από το ακουστικό.

«Ήταν έμπειρο παιδί. Κι ήθελε από ψυχή να γίνει πιλότος. Το ‘θελε, ο Θεός όμως έχει άλλα προγράμματα. Ο Θεός να μη δίνει πίκρα σε κανέναν. Τέτοια πίκρα», λέει η θεία του 31χρονου.

Τελευταία φορά που επισκέφτηκε τη γενέτειρά του, ήταν την περίοδο των Χριστουγέννων όταν και ανακοίνωσε στους γονείς του τα ευχάριστα. Ότι δηλαδή είχε αποφασίσει να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπούσε, μα δεν πρόλαβε.

«Ένα εξαιρετικό παιδί. Με ήθος. Πολύ μυαλό. Ένας άριστος μαθητής. Τα είχε όλα. Πάνω από όλα είχε ήθος. Ήταν πολύ άδικο αυτό που συνέβη», λέει πρώην καθηγήτρια του πιλότου.

Η καθηγήτριά του, θυμάται συγκλονισμένη τα λόγια του αγνοούμενου κυβερνήτη, στην τελευταία τους συνάντηση: «Τελευταία φορά που βρεθήκαμε για Πάσχα μου είπε ότι πετάει με μεγάλα αεροπλάνα. Μου είπε μάλιστα ‘κοιμήσου ήσυχη. Πετάω εγώ στα σύννεφα’ και γελούσε χαριτολογώντας. Ήταν πάντα το όνειρό του. Κι ήταν και η πρώτη του επιλογή. Αυτό ήθελε να κάνει. Και αυτός είναι ήταν ο στόχος και ήταν πάρα πολύ χαρούμενος που το είχε καταφέρει».

Τι λέει ο θείος του 31χρονου πιλότου

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Άρης Κεραμίδης, θείος του αγνοούμενου Ευστάθιου Τσιτλακίδη, έκανε λόγο για «ένα καλό παιδί, χαμηλών τόνων».

«Είχε σκοπό να παντρευτεί σύντομα. Ήταν χαμηλών τόνων, πολύ καλό παιδί και η οικογένεια πάρα πολύ καλή. Ελπίζουμε να βρεθεί ζωντανός, οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και με οποιονδήποτε τρόπο να βρεθεί».

Όπως είπε ο θείος του πιλότου:

«Η μεγάλη του αγάπη ήταν να γίνει πιλότος στη μαχητική αεροπορία και το έκανε πραγματικότητα. Μίλαγε με υπερηφάνεια για αυτό που κάνει».


Το χρονικό της συντριβής

Την ημέρα της συντριβής πετούσαν με 800 χιλιόμετρα την ώρα. Ο 29χρονος συγκυβερνήτης φέρεται να ήταν εκείνος που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα ώστε να σωθεί.

Το χαμηλό ύψος όμως που πετούσε το αεροσκάφος δεν του επέτρεψε να απομακρυνθεί από το μαχητικό που έπεφτε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στη θάλασσα.

Τα σενάρια που εξετάζονται για τη συντριβή είναι τα εξής:

– Σύγκρουση με πτηνό

– Καθοδικό ρεύμα

– Μηχανική βλάβη

– Ακραίος ελιγμός