Μετά τις επαφές και τις συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φουμίο Κισίντα στο Τόκιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η βορειοατλαντική συμμαχία θα συνεχίσει να ενισχύει την εταιρική σχέση του με τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετράει για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως «είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξη που προσφέρει η Ιαπωνία», ειδικά σε ό,τι αφορά τα «μεταγωγικά αεροσκάφη» και τις «δυνατότητες μεταφοράς φορτίου» της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δηλώσει έγιναν κατά τη διάρκεια επιθεώρησης βάσης της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας στην Ιρούμα από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σύμμαχοι

Η περιοδεία του στην Ασία, που συμπεριέλαβε επίσης επίσκεψη στη Νότια Κορέα, έχει σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων με συμμάχους των ΗΠΑ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα. Από τη Σεούλ ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Νότια Κορέα να κλιμακώσει τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κρατών τα οποία μετέβαλαν την πολιτική τους να μην στέλνουν όπλα σε εμπόλεμες χώρες έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.