Η τιμωρία του Αλεξέι Ναβάλνι, δηλάδή η ποινή φυλάκισης την οποία εκτίνει, δεν φαίνεται ότι είναι αρκετή για τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Πολλά Μέσα της Δύσης αναφέρουν ότι η άλλοτε πιο εκκωφαντική αντιπολίτευση για τον «τσάρο» περνάει δύσκολα στη φυλακή ύστερα από εντολή άνωθεν, για να γίνει η ζωή του δύσκολη. 

Αυτό, βεβαίως, αποτυπώνεται και σε βίντεο, όπως αυτό που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, του καναλιού Navalni Live στο youtube. Τα μέλη της επιτροπής έχουν στείλει τον Ναβάλνι 11 φορές στην απομόνωση μέσα σε διάστημα έξι μηνών. 

Όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του εν λόγω βίντεο, ο διευθυντής της ΙΚ-6 Ντμίτρι Νόζκιν λαμβάνει οδηγίες από τη Μόσχα και πραγματοποιεί στις φυλακές συσκέψεις με θέμα «πώς θα κάνουμε αφόρητη τη ζωή στον κύριο εχθρό του Πούτιν».



Επιπλέον, μαρτυρίες θέλουν το λοχαγό Μιχαήλ Νεϊμόβιτς να είναι ένας... πρώτης τάξης γενίτσαρος, συντάσσοντας αρνητικές αναφορές στη φυλακή. Λένε ότι σε ένα μήνα συνέταξε εφτά αναφορές για τον Ναβάλνι, από τις 10 συνολικά. Λένε ότι υπάρχει μια ειδική επιτροπή που υπερψηφίζει ή καταψηφίζει τις αναφορές. Πάντως, φαίνεται ότι δεν λειτουργεί ανεξάρτητα. 



Σύμφωνα με ό,τι λέγεται από τους ρέκτες του φυλακισμένου πολιτικού, οι οποίοι παραθέτουν τα ονόματα των μελών της επιτροπής, η απόφαση για τη μεταφορά του Ναβάλνι στην απομόνωση λαμβάνεται στη διοίκηση του Ρώσου Προέδρου, η οποία με προτροπή του Πούτιν στέλνει τις σχετικές εντολές στη σωφρονιστική αποικία. Κατά τη σύσκεψη που επακολουθεί, μοιράζονται οι ρόλοι και στη συνέχεια η επιτροπή αποφασίζει να στείλει τον Ναβάλνι στην απομόνωση.

Μάλιστα, ο Ναβάλνι φέρεται να μπήκε για τελευταία φορά στην απομόνωση στις 25 Ιανουαρίου, ενώ μετρά ήδη 113 μέρες εγκλεισμού.