Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως «Οι συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί». Να σημειωθεί πως η Τουρκία είχε θέσει βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια για να προχωρήσει και πάλι και συνεχίζει να ελπίζει ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι», σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είχε επίσης εκφράσει αισιοδοξία για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες.

Προχωρά η Φινλανδία – «Παγώνει» η υποψηφιότητα της Σουηδίας

Η Φινλανδία αυτή την εβδομάδα δήλωσε για πρώτη φορά ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, η υποψηφιότητα της οποίας φάνηκε να «παγώνει», καθώς η Άγκυρα κατακεραύνωσε τη Στοκχόλμη για τις αντιτουρκικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις.

Η Φινλανδία -η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (800 μιλίων) με τη Ρωσία- και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τερματίζοντας τις πολιτικές στρατιωτικής μη συμμόρφωσης που ακολουθούσαν επί δεκαετίες.

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ωθήσει το ΝΑΤΟ στα όριά του

Με τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, αλλά και τις συμμαχίες και τις αντι-νατοϊκές τάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταπιάνονται πολλά γερμανικά ΜΜΕ.

Είναι εμφανές από τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο ότι η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη σημασία. «Ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις, και μόνον η μετάθεση των εκλογών για τον Μάιο δείχνει ότι ο Ερντογάν βλέπει τη νίκη σε απόσταση αναπνοής», σχολιάζει η εφημερίδα Tageszeitung. «Πριν από ένα χρόνο, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο Ερντογάν θα έχανε σίγουρα. Αλλά γεννιούνται και πάλι αμφιβολίες μπροστά στις εξελίξεις και με μια αμήχανη αντιπολίτευση, που δεν μπορεί να δεσμευτεί σε έναν υποψήφιο» αναφέρει επίσης η εφημερίδα του Βερολίνου.

Αναφερόμενη στα ζητήματα του ΝΑΤΟ, η Deutche Welle σημειώνει ότι «πολλοί είναι βέβαιοι πως το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται εντός της συμμαχίας, γεγονός που γνωρίζει και η τουρκική κυβέρνηση». Η Tagesspiegel, ωστόσο, δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, σχολιάζοντας ότι: «Στην Τουρκία υπάρχει μια αντινατοϊκή νοοτροπία εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αποτέλεσε τομή – ο στρατός “εκκαθαρίστηκε” μαζικά από αξιωματικούς που ήταν φιλικοί προς τo ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, η ηγεσία της Τουρκίας κυριαρχείται από μια αντινατοϊκή παράταξη».

«Με τις συμμαχίες που έχει συνάψει ο Ερντογάν με τους λεγόμενους ευρασιατικούς κύκλους, είναι σαφές πως, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συμμάχων, η Τουρκία πρέπει να απομακρυνθεί από τη Δύση – και ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ωθήσει το ΝΑΤΟ στα όρια της υπομονής του» προσθέτει σε άλλο σημείο εφημερίδα Tagesspiegel.