Το Κίεβο πρότεινε στο Μινσκ να υπογράψουν ένα σύμφωνο μη επίθεσης, ώστε τα στρατεύματα της Λευκορωσίας να μην εισβάλουν στην Ουκρανία, ανέφερε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με το λευκορωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta.

Όπως επισημαίνει ο Λουκασένκο, η Δύση «δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της αναφορικά με τη Λευκορωσία», ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να εκπαιδεύει «μαχητές και εξτρεμιστές».

«Δεν γνωρίζω γιατί το χρειάζονται οι Ουκρανοί. Απ’ τη μία πλευρά μας ζητούν να μην ξεκινήσουμε επ’ ουδενί πόλεμο με την Ουκρανία, να μην μετακινήσουμε εκεί τα στρατεύματά μας. Προτείνουν να υπογράψουμε σύμφωνο μη επίθεσης. Κι από την άλλη πλευρά, προετοιμάζουν αυτό το μείγμα από κροταλίες και τους εξοπλίζουν. Η Πολωνία και η Λιθουανία είναι τρελές. Γιατί το χρειάζονται; Δεν το καταλαβαίνω», είπε σε συνάντησή του με κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχους ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, στρατεύματα της οποίας ξεκινούν κοινά γυμνάσια με ρωσικά.

Μόλις χθες, ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι «μια ομάδα ενόπλων δυνάμεων γειτονικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας» συγκεντρώνεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κάπου 23.500 άτομα, εκ των οποίων τα 17.200 είναι από την Ουκρανία και τα 3.700 από την Πολωνία.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει στοιχεία ότι το Κίεβο έχει προσφέρει στο Μινσκ σύμφωνο μη επίθεσης», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.