Ελληνοφρένεια (επανάληψη)
Ελληνοφρένεια (επανάληψη) Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
borell
Διεθνή

Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ: Υπέρ της ενίσχυσης των Ουκρανών με άρματα μάχης Leopard ο Ζοζέπ Μπορέλ

Αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται σήμερα (23/01) οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και να εξετάσουν την παροχή επιπλέον βοήθειας προς τη χώρα.

«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και για μια νέα εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο.

Ερωτηθείς για τα άρματα μάχης που διστάζουν να παραδώσουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ απάντησε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί, καθώς τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, κατά την προσωπική του άποψη, τα όπλα αυτά θα πρέπει να παρασχεθούν στον ουκρανικό στρατό.

Και άλλα θέματα στην ατζέντα

Παράλληλα, στη συζήτηση για το Ιράν, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά 37 ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων. Επιπλέον, το συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για το Σαχέλ και τις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής, για την Αρμενία, το Μαυροβούνιο, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα. Επίσης, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα έχουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί στο Συμβούλιο ότι θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.