Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του ανέμενε «ισχυρές αποφάσεις» μετά τη συνάντηση του «Ράμσταϊν», ενός σχήματος με υπουργούς Άμυνας και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους από 50 χώρες, που θα συντόνιζε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και θα είχε θέμα συζήτησης την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με σύγχρονα άρματα μάχης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι τέτοιες προμήθειες δεν θα αλλάξουν ριζικά τίποτα, αλλά θα προσθέσουν προβλήματα στην Ουκρανία και στον λαό της».

Ερωτηθείς αν η προμήθεια προηγμένου οπλισμού στην Ουκρανία σημαίνει ότι κλιμακώνεται ο πόλεμος, ο Πεσκόφ απάντησε: «Έχετε δίκιο, πράγματι εξελίσσεται σε ένα ανοδικό σπιράλ. Βλέπουμε μια αυξανόμενη έμμεση -και κάποιες φορές άμεση- ανάμιξη χωρών του ΝΑΤΟ σε αυτήν τη σύγκρουση... Βλέπουμε μια προσήλωση στη δραματική αυταπάτη ότι η Ουκρανία μπορεί να πετύχει στο πεδίο της μάχης. Αυτή είναι μια δραματική ψευδαίσθηση της δυτικής κοινότητας για την οποία θα μετανιώσει τουλάχιστον μία φορά, είμαστε βέβαιοι γι' αυτό».

Οι ανησυχίες, για την εμπλοκή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και την ένταξή της σε αυτό, που έχουν εκφραστεί από τα τέλη του 2021, παραμένουν ίδιες, τόνισε ο Πεσκόφ. 

Αυτός, ουσιαστικά, όπως τόνισε, ήταν και ο λόγος της εισβολής. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έπρεπε να αντιδράσει για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία από τις διώξεις και για να αποτρέψει την επιθετική Δύση να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία για να απειλήσει τη Ρωσία.

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν τις αιτιάσεις της Μόσχας αβάσιμες δικαιολογίες για μια αρπαγή εδαφών ιμπεριαλιστικού τύπου. Απίο τη μεριά της, η Ρωσία αναφέρει ότι δεν υπάρχει ελπίδα στη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες έπιασαν το χειρότερο σημείο τους επί θητείας Τζο Μπάιντεν. 

Η περαιτέρω επιδείνωση σε σχέση που ούτως ή άλλως υπάγονταν στο μέγεθος της δύναμης, ήρθαν τον περασμένο χρόνο, από τότε δηλαδή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι δυτικές χώρες απάντησαν με την επιβολή μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και με την προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

«Οι διμερείς σχέσεις είναι πιθανόν στη χειρότερη φάση τους μέχρι σήμερα, δυστυχώς. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα βελτίωσης στο εγγύς μέλλον», είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Ενώ έχουν σημειωθεί κάποιες επιτυχίες στον τομέα της διπλωματίας, όπως οι ανταλλαγές κρατουμένων, οι επαφές που έχουν γίνει σε ανώτατο επίπεδο είναι ελάχιστες.