Συνεχίζεται η άτυπη κόντρα μεταξύ του Politico και της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

 Το Politico προβάλλει τώρα τον ισχυρισμό ότι η πρόεδρος έχασε την προθεσμία να δηλώσει πολυτελές δωρεάν ταξίδι που πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο.

 Όπως σημειώνει το Politico, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ταξίδεψε στη Βουργουνδία, τη διάσημη αμπελουργική περιοχή της Γαλλίας, για να αναλάβει τιμητική θέση ως «Κυρία του κρασιού» μιας οινοποτικής αδελφότητας που ονομάζεται Confrérie des Chevaliers du Tastevin, σε ένα δείπνο πέντε πιάτων σε μεσαιωνικό κάστρο.

 Η αδελφότητα πλήρωσε τη διαμονή της Μέτσολα στο πεντάστερο Hôtel Le Cep, σε ένα δωμάτιο που κόστιζε 349 ευρώ τη βραδιά, συν τους φόρους.

 Αυτό δεν αντιβαίνει σε κανέναν από τους εσωτερικούς κανονισμούς του Κοινοβουλίου, αλλά οι ευρωβουλευτές πρέπει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να δηλώσουν δημόσια κάθε ταξίδι, διαμονή ή υποτροφία που πληρώθηκε από τρίτους, όπως κυβερνήσεις ή ΜΚΟ. Η Μέτσολα έκανε το ταξίδι της στις 22 Οκτωβρίου και το δήλωσε στις 11 Ιανουαρίου, μετά το πέρας της προθεσμίας των ευρωβουλευτών.

 Όταν ρωτήθηκε από το Politico σε συνέντευξή της αν έχει παραβιάσει τους κανόνες που πρέπει να τηρούν όλοι οι ευρωβουλευτές, η ίδια απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει για τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, «αλλά αν θέλετε να σας πω αν από εδώ και στο εξής κάθε φορά που πηγαίνω οπουδήποτε για οτιδήποτε, θα το κάνω [δηλώνω το ταξίδι] μόλις περάσουν οι σκέψεις του πρωτοκόλλου ασφαλείας, θα το κάνω».

 Η Μέτσολα και ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι η ίδια δεν καλύπτεται από τους ίδιους κανόνες με τα υπόλοιπα μέλη της αίθουσας των 705 εδρών, όταν πρόκειται για τη δημόσια δήλωση των ταξιδιών.

 Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch ανέφερε: «Ενώ αυτά τα πράγματα δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν δηλωθεί από τους προέδρους του Κοινοβουλίου, η πρόεδρος επέλεξε να το κάνει».

 Υπό τη βαριά σκιά του Qatargate

Αυτό το ταξίδι πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ που έχει ξεκινήσει μεταξύ του Politico και της Μέτσολα, ένα σίριαλ που καλύπτεται από το πέπλο του σκανδάλου Qatargate, που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες.

 Την Πέμπτη, το μέσο αποκάλυψε ότι είχε καταγράψει 142 δώρα στο ειδικό μητρώο των ευρωβουλευτών, χάνοντας προθεσμία δήλωσης για τα περισσότερα από αυτά που, σύμφωνα με το γραπτό εγχειρίδιο κανόνων, θα έπρεπε να ισχύει και για την ίδια ως πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

 Από τη μεριά της, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισήμανε ότι δεν παραβίασε οποιουσδήποτε κανόνες, ενώ αυτή την εβδομάδα καταχώρισε άλλα τρία ταξίδια που πραγματοπoίησε, πάλι εκπρόθεσμα, όσον αφορά στους ευρωβουλευτές. Μεταξύ των ταξιδιών που πληρώθηκαν από τρίτους, ήταν και ο τελικός του UEFA Champions League στο Παρίσι τον Μάιο.

 Το Politico αναφέρει πάνω από 200 μεμονωμένα ταξίδια σε διάφορες χώρες του κόσμου στα οποία ευρωβουλευτές έλαβαν μέρος και είχαν κάποια οικονομική στήριξη από τρίτους, μετά από έρευνά του.

 Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου επικαιροποίησε στις 15 Ιανουαρίου τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων της για να αναφέρει για πρώτη φορά ότι ήταν άμισθη διαχειριστής στο διοικητικό συμβούλιο της χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ δεξαμενής σκέψης «Friends of Europe», θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν εξελέγη πρόεδρος της Ευρωβουλής.

 Η Μέτσολα παρέμεινε ως άμισθο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών Wilfried Martens, της επίσημης δεξαμενής σκέψης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δήλωσε τη συμμετοχή της στη δεξαμενή σκέψης στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου στις 12 Ιανουαρίου.

 Η βακχική αδελφότητα κρασιού στη Βουργουνδία

Το λόμπι του κρασιού έχει σημαντική επιρροή στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες, καθώς το κρασί είναι μια επικερδής εξαγωγή και κεντρικό στοιχείο της εμπορικής πολιτικής του μπλοκ.

 Η ΕΕ δαπανά εκατομμύρια για την προώθηση των πωλήσεων ευρωπαϊκών κρασιών εκτός του μπλοκ κάθε χρόνο, τα προστατεύει από την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων και επιδοτεί τους αμπελουργούς μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 Η αδελφότητα Tastevin, που ιδρύθηκε το 1934, δηλώνει ότι αποστολή της είναι η προστασία της φήμης του κρασιού της Βουργουνδίας και η αναβίωση «παλαιών βακχικών αδελφοτήτων» τού 17ου και του 18ου αιώνα. Ο Βάκχος ήταν ο αρχαίος ρωμαϊκός θεός του κρασιού και της γιορτής.

 «Την υποδεχτήκαμε ως λάτρη του κρασιού και με την ιδιότητά της ως προέδρου του ΕΚ», δήλωσε στο Politico ο Quartermaster της αδελφότητας, προσθέτοντας ότι ήταν μεγάλη «τιμή» να τη φιλοξενήσει.

 Η αδελφότητα σέρβιρε πέντε πιάτα στο δείπνο, που συνοδεύονταν από κρασί. Το μενού περιελάμβανε τα τυπικά βουργουνδικά αυγά ποσέ σε σάλτσα meurette από κόκκινο κρασί, με λαρδί, μανιτάρια και κρεμμύδι. Υπάρχουν περίπου 12.000 μέλη της λέσχης.

 Το 2021, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έγιναν «μεγάλοι αξιωματικοί» της αδελφότητας, ένας ανώτερος βαθμός από την «κυρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αδελφότητας. Και ο Σαρλ ντε Γκωλ ήταν επίσης μέλος της διάσημης αδελφότητας Tastevin.