Οι αποκαλύψεις για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο που οδήγησε στο Qatargate, φαίνεται ότι βάζουν στο κάδρο και το Μαρόκο. Σήμερα για πρώτη φορά οι ευρωβουλευτές ψήφισαν  κείμενο επικριτικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μαρόκο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαριάννας Σπανού, στο iefimerida.gr , μια ξεχωριστή ψηφοφορία έλαβε χώρα την Πέμπτη στο ημικύκλιο του Στρασβούργου, καθώς οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ένα ψήφισμα που καταδικάζει τις απειλές για την ελευθερία του Τύπου στο Μαρόκο. Σύμφωνα με παρατηρητές που μίλησαν στη «Le Soir», αυτό το κείμενο είναι το πρώτο εδώ και 25 χρόνια που καταπιάνεται με την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

 Μέχρι τώρα, το Μαρόκο γλίτωνε πάντα «στο παρά ένα» κατά τη διάρκεια σχετικών ψηφοφοριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι, η σημερινή «πρωτιά» ενισχύει τους φόβους που έχουν προκληθεί στο Ραμπάτ από τις αποκαλύψεις του Qatargate. Ενδεικτικό είναι ότι αυτή την εβδομάδα βρέθηκαν στο Στρασβούργο τέσσερις Μαροκινοί βουλευτές, πολλαπλασιάζοντας τα ραντεβού τους με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν τις προγενέστερες ισορροπίες.

 Στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εστάλη ένα έγγραφο που συνοψίζει σημείο προς σημείο τους όρους του ψηφίσματος και αναπτύσσει τα επιχειρήματα του Μαρόκου. Το λόμπι επέμενε ιδιαίτερα στη στρατηγική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο, το οποίο διαθέτει ισχυρούς μοχλούς πίεσης, όπως το μεταναστευτικό.

 Όμως οι προσπάθειες του Ραμπάτ αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για δημοσιογράφους και ακτιβιστές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι ή κρατούμενοι στο Μαρόκο, όπως ο Μαροκινός Ομάρ Ραντί, ο Ισπανός Ιγνάσιο Σεμπρέρο ή ο ακτιβιστής από την περιοχή Rif του βορειοανατολικού Μαρόκου, Nasser Zefzafi. Το κείμενο καταγγέλλει τα πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Οι ευρωβουλευτές απαιτούν «να σταματήσει η παρενόχληση όλων των δημοσιογράφων στη χώρα».

 Το ψήφισμα, ένα μη δεσμευτικό κείμενο, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Η ευρωπαϊκή ομάδα PPE (συντηρητικοί) απείχε από την ψηφοφορία, αλλά οι σοσιαλδημοκράτες του S&D, οι συντηρητικοί του ECR, οι κεντρώοι της Renew καθώς και η Αριστερά και οι Πράσινοι ψήφισαν υπέρ κατά πλειοψηφία.