Έως και 36.000 θανάτους από κοροναϊό προβλέπεται να καταγράψει η Κίνα, στη διάρκεια των γιορτών για το Σεληνιακό Νέο Έτος, σύμφωνα με αναθεωρημένη ανάλυση της μεγαλύτερης έξαρσης της πανδημίας που έχει ζήσει μέχρι τώρα ο πλανήτης.

Ειδικότερα, η βρετανική ανεξάρτητη εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της 29ης Δεκεμβρίου, προσθέτοντας 11.000 νεκρούς ημερησίως στην Κίνα, γεγονός που δείχνει τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει η υγειονομική κρίση.

Η Κίνα πιθανώς θα βιώσει ένα «μακρύτερο, σφοδρότερο κύμα της Covid-19, παρά κορυφώσεις και πτώσεις της καμπύλης, καθώς η περίοδος των γιορτών για το Σεληνιακό Νέο Έτος, που συνοδεύεται από τις μετακινήσεις εκατομμυρίων ταξιδιωτών, τροφοδοτεί υψηλά ποσοστά μετάδοσης του κοροναϊού», αναφέρει ανάλυση της Airfinity.

«Η πρόβλεψή μας αναμένει μια σημαντική επιβάρυνση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας για το επόμενο δεκαπενθήμερο», δήλωσε ο Ματ Λίνλεϊ, διευθυντής αναλύσεων της Airfinity.

«Είναι πιθανό πολλοί ασθενείς, που θα μπορούσαν να θεραπευτούν, να πεθάνουν λόγω κατάμεστων νοσοκομείων και έλλειψης περίθαλψης», πρόσθεσε.

Η Airfinity εκτιμά ότι οι σωρευτικοί θάνατοι από την Covid-19 στην Κίνα ανέρχονται σε 608.000 από τον Δεκέμβριο. Επίσημα, η Κίνα ανέφερε σχεδόν 60.000 θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 νοσηλευόμενων ασθενών τις πρώτες πέντε εβδομάδες της τρέχουσας επιδημίας.

Οι άνθρωποι στην Κίνα μπορούν φέτος να ταξιδεύουν ελεύθερα για τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους, τις σημαντικότερες της χώρας, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των ταξιδιών κατά την περίοδο των διακοπών θα φτάσει τα 2,1 δισεκατομμύρια φέτος – διπλάσιος από πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι μόλις 70% του επιπέδου που παρατηρήθηκε το 2019 στην Κίνα.