Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την έλλειψη πληροφόρησης για την πορεία του κορονοϊού στην Κίνα. Την ίδια ώρα, γιατροί της χώρας φέρνουν στο «φως» κάτι νέο που προκαλεί ανησυχία, ότι τους ζητείται να αποφεύγουν να αναγράφουν την COVID-19 ως αιτία θανάτου.

Μάλιστα, έξι γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία της Κίνας δήλωσαν στο Reuters πως είτε έχουν λάβει προφορικές οδηγίες για τα πιστοποιητικά θανάτου είτε γνωρίζουν πως τα νοσοκομεία τους εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές.

Στο Πεκίνο γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου έκανε γνωστό ότι είδε ένα σημείωμα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί πρέπει να «προσπαθούν να μην αναγράφουν στα πιστοποιητικά θανάτου τη φράση "αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω COVID-19"».

Ως κύρια αιτία θανάτου θα πρέπει να αναγράφονται τυχόν υποκείμενα νοσήματα του θανόντος, αναφέρει το σημείωμα που παραδόθηκε στο Reuters.

Αν, πάλι, οι γιατροί πιστεύουν ότι αποκλειστική αιτία θανάτου ήταν η πνευμονία λόγω COVID-19, θα πρέπει να το αναφέρουν στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι θα κανονίσουν δύο επίπεδα «γνωμοδότησης ειδικών» πριν αποφασιστεί ότι πρόκειται για θάνατο λόγω κορονoϊού.

Συγγενείς ασθενών που πέθαναν ενώ έπασχαν από COVID-19 επιβεβαιώνουν ότι η ασθένεια δεν εμφανιζόταν στα πιστοποιητικά θανάτου.

Άλλοι ασθενείς καταγγέλλουν ότι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ κορονoϊού, παρόλο που προσήλθαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά συμπτώματα.

«Έχουμε σταματήσει να αποδίδουμε θανάτους στην COVID από τότε που ξανάνοιξε η χώρα, τον Δεκέμβριο», δήλωσε γιατρός σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Σαγκάης. «Δεν έχει πλέον νόημα, επειδή σχεδόν όλοι είναι θετικοί», συνέχισε.

Παράλληλα, έντονες επικρίσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ανεξάρτητους ειδικούς έχει προκαλέσει η απροθυμία της Κίνας να δώσει δεδομένα για τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας.

Το Σάββατο, Kινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περίπου 60.000 άτομα με COVID-19 έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία από τον Δεκέμβριο, όταν εγκαταλείφθηκε η σκληρή πολιτική «μηδενικής COVID».

Το νούμερο είναι, μεν, δεκαπλάσιο σε σχέση με προηγούμενες επίσημες αναφορές, θεωρείται όμως ότι υποεκτιμά την κατάσταση, με ορισμένα μοντέλα να προβλέπουν πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους το 2023.

Εξάλλου, από τους 60.000 θανάτους που ανέφερε η Κίνα το Σάββατο, το 90% αποδίδεται στην COVID-19 σε συνδυασμό με άλλα αίτια.

Οι γιατροί που μίλησαν στο Reuters προτίμησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, καθώς δεν τους επιτρέπεται να μιλούν στα μέσα.

Τρεις άλλοι γιατροί δήλωσαν, πάντως, άγνοια για την πολιτική μη αναφοράς θανάτων. Ένας από αυτούς, εργαζόμενος σε μονάδα επειγόντων περιστατικών στην επαρχία Σαντόνγκ, δήλωσε πως το νοσοκομείο του εκδίδει πιστοποιητικά για την πραγματική αιτία θανάτου, αν και το πώς «κατηγοριοποιούνται» οι θάνατοι εναπόκειται στα νοσοκομεία ή στις τοπικές Αρχές.

«Οι περισσότερες χώρες διαπιστώνουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι από COVID προκαλούνται άμεσα από τη λοίμωξη, αντί από έναν συνδυασμό ανάμεσα στην COVID και άλλες ασθένειες», σχολίασε ο Μάικλ Μπέκερ, ειδικός δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία.

«Στην Κίνα, αντίθετα, οι αναφερόμενοι θάνατοι είναι κυρίως (90%) ένας συνδυασμός της COVID και άλλων λοιμώξεων, κάτι που υποδεικνύει ότι οι θάνατοι από COVID υποκαταμετρώνται στην Κίνα», είπε ακόμα.

Τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από την Κίνα να μετρά τη λεγόμενη «πλεονάζουσα θνησιμότητα», η οποία θα έδινε πληρέστερη εικόνα για το κύμα COVID.

Σε μεγάλο νοσοκομείο της Σαγκάης, μια γιατρός δήλωσε ότι οι θάνατοι στο τρέχον πανδημικό κύμα είναι τρεις με τέσσερις φορές περισσότεροι από ό,τι θα περίμενε κανείς αυτή την εποχή του έτους. Οι περισσότεροι έπασχαν και από άλλα νοσήματα, όμως ο κορονοϊός επιδείνωσε την κατάστασή τους, είπε.

«Στο πιστοποιητικό θανάτου συμπληρώνουμε μία κύρια αιτία θανάτου και δύο με τρεις δευτερεύουσες, οπότε βασικά αφήνουμε έξω την COVID» ανέφερε η γιατρός.

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του νοσοκομείου, οι οποίες προέρχονται από την κυβέρνηση».

«Είμαι πολύ ασήμαντη για να λαμβάνω εγώ τις αποφάσεις», κατέληξε.