Ένα «σχίσμα» στο εσωτερικό της Παπικής Εκκλησίας και ένα σχέδιο για την ανατροπή του Πάπα Φραγκίσκου - σωστότερα, για τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση…

Αυτές οι φήμες κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στο Βατικανό, αυτοτροφοδοτούμενες ενδεχομένως από τους ίδιους ανθρώπους που θέλουν να ενσπείρουν διχόνοια στην Αγία Εδρα.

«Άνοιξε ο δρόμος»

Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου, του πρώτου πάπα της σύγχρονης ιστορίας της Καθολικής Εκκλησίας που παραιτήθηκε και συμβίωνε στο Βατικανό με τον διάδοχό του, πολλοί είναι εκείνοι που τώρα υποστηρίζουν ότι άνοιξε ο δρόμος για την παραίτηση και του τωρινού Ποντίφικα. Η αλήθεια είναι πως εντός του Βατικανού βρίσκονται σε αντιπαλότητα δύο διαφορετικές πτέρυγες: οι συντηρητικοί καρδινάλιοι, που συντάσσονταν εν πολλοίς με τις απόψεις του αποθανόντος Βενέδικτου, και οι πιο προοδευτικοί.

Οι πρώτοι αντιτάσσονται στις φιλελεύθερες απόψεις του ιησουίτη πάπα αναφορικά με την ομοφυλοφιλία, τη Θεία Κοινωνία για τους διαζευγμένους που έχουν τελέσει και δεύτερο γάμο, τις αμβλώσεις και την αγαμία των ιερέων. Επίσης, δεν κρύβουν πως θεωρούν τον Ποντίφικα υπερβολικά επικριτικό απέναντι στον καπιταλισμό και πολύ φιλελεύθερο στις απόψεις του για το Μεταναστευτικό, με κάποιους να τον χαρακτηρίζουν ακόμα και «κομμουνιστή».

«Κρυφά»

Ετσι, η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» μετέφερε στις αρχές της εβδομάδας τις απόψεις καρδιναλίου, τον οποίο δεν κατονόμαζε, ο οποίος μιλούσε για «κρυφό σχεδιασμό σε πολλαπλές φάσεις», με στόχο «να φέρει την παπική έδρα σε τέτοια πίεση, ώστε ο Φραγκίσκος να πρέπει να παραιτηθεί» μέσω μιας «προοδευτικής εξασθένισης του πάπα και του δόγματός του». Πάντως, επισημαίνει, όσοι αντιτάσσονται στον ποντίφικα είναι «μειοψηφία» και θα χρειαστούν χρόνο να πετύχουν κάτι τέτοιο. Μεταξύ των δεδηλωμένων επικριτών των θέσεων του Φραγκίσκου είναι ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ, ο Γερμανός Γκέρχαρντ Λούντβιγκ Μούλερ και ο αρχιεπίσκοπος Τίμοθι Μπρόγκλιο, πρόεδρος της Αμερικανικής Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων. Και ενώ κάποιοι εξ αυτών φέρονται να δρουν μυστικά, άλλοι δεν διστάζουν να φέρουν στο φως τη δυσαρέσκειά τους.

Προσωπικός γραμματέας

Μεταξύ αυτών είναι ο καθολικός κληρικός Γκέοργκ Γκενσβάιν, επί σχεδόν είκοσι χρόνια προσωπικός γραμματέας του πάπα Βενέδικτου, γνωστός και ως «Τζορτζ Κλούνεϊ της Αγίας Εδρας» για το παρουσιαστικό του, το βιβλίο του οποίου «Nothing but the truth: My life beside Benedict XVI» («Τίποτα παρά η αλήθεια: Η ζωή μου δίπλα στον Βενέδικτο ΙΣΤ’») κυκλοφόρησε την Πέμπτη, προκαλώντας επιπλέον… ανακατωσούρα. Τα πρώτα χρόνια μετά την παραίτηση του Βενέδικτου, ο 66χρονος Γκενσβάιν διατήρησε δύο ρόλους: Εκείνον του επάρχου της κατοικίας του Ποντίφικα -σε ρόλο διαχειριστή των δημόσιων υποχρεώσεων του διαδόχου του, Φραγκίσκου- και τη θέση του προσωπικού γραμματέα του επίτιμου, πλέον, Πάπα Βενέδικτου.

Για το βιβλίο

Όπως περιγράφει στο βιβλίο που συνέγραψε με τον δημοσιογράφο Σαβέριο Γκαέτα, ο Φραγκίσκος τού αφαίρεσε τον τίτλο του επικεφαλής της παπικής κατοικίας το 2020, με αφορμή ένα βιβλίο που συνυπέγραψε ο Βενέδικτος για την αγαμία των ιερέων, στο οποίο αντιτασσόταν με τις δικές του απόψεις. Παρότι ο Βενέδικτος αργότερα απέσυρε την υπογραφή, ο Ποντίφικας φέρεται να κατηγόρησε εν μέρει τον κληρικό και να του είπε: «Μείνε σπίτι από τώρα. Συνόδεψε τον Βενέδικτο, που σε χρειάζεται, και γίνε ασπίδα του». Στο άκουσμα της είδησης, ο Βενέδικτος σχολίασε μισοαστεία: «Φαίνεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν με εμπιστεύεται πια και σε κάνει κηδεμόνα μου».

Στη συνέχεια, παρενέβη για να αλλάξει άποψη ο Αργεντίνος Ποντίφικας, χωρίς επιτυχία. Στις αρχές της εβδομάδας και πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κληρικό, χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκε. Λίγες ημέρες αργότερα, ο πατέρας Γκενσβάιν δήλωνε στη γερμανική εφημερίδα «Die Tagespost» πως η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία ελήφθη το 2021, να περιορίσει τη δυνατότητα τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στα λατινικά «ράγισε την καρδιά του Βενέδικτου».

Απελευθέρωση

Να σημειωθεί πως ο Πάπας Βενέδικτος είχε απελευθερώσει την τέλεση λειτουργίας στα λατινικά το 2007, για «να βοηθήσει όσους ένιωθαν οικεία με την παλιά λειτουργία να βρουν και εσωτερική ηρεμία», όπως σχολίασε ο Γκενσβάιν. Ακόμα και οι υποστηρικτές του Πάπα Φραγκίσκου παραδέχονται πως υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα βαθύ ρήγμα μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών στα ανώτερα κλιμάκια της Καθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Γερμανός Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, ο Ποντίφικας «θα παραιτηθεί, εφόσον δεν θα μπορεί πλέον να χειριστεί τις προκλήσεις της Αγίας Εδρας, αλλά προς το παρόν θα συνεχίσει».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Ιανουαρίου 2023.