Πολλοί ήταν οι γαλαζοαίματοι που έφτασαν στην Ελλάδα για να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.

Έτσι, τα όσα διαδραματίστηκαν στην κηδεία καλύφθηκαν και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το Reuters έγραψε: «Ευρωπαίοι βασιλείς συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα τη Δευτέρα (16/1) για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας, ο οποίος κυβέρνησε μόλις τρία χρόνια, τη δεκαετία του 1960, προτού εξαναγκαστεί σε εξορία, με τον λαό του να ψηφίζει για την κατάργηση της μοναρχίας το 1974.

Ο Κωνσταντίνος Β', δεύτερος ξάδερφος του βασιλιά της Βρετανίας, Καρόλου, και νονός του κληρονόμου του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του στα τελευταία του χρόνια. Πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 82 ετών».

«Βασιλείς από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της πριγκίπισσας της Βρετανίας, Αννας, και του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίσια της Ισπανίας, παρευρέθησαν στην ορθόδοξη χριστιανική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό στο κέντρο της Αθήνας. Εστεμμένοι από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Μονακό ήταν επίσης στη λίστα των προσκεκλημένων.

Ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, ο Παύλος, αντάλλαξε μια αγκαλιά με τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε, τον πρώτο του ξάδελφο, στα σκαλιά του καθεδρικού ναού, λίγες στιγμές πριν ξεκινήσει η τελετή. Χιλιάδες άνθρωποι νωρίτερα είχαν κάνει ουρές για ώρες έξω από ένα παρακείμενο παρεκκλήσι, όπου είχε τοποθετηθεί το φέρετρο του Κωνσταντίνου ντυμένο με την ελληνική σημαία, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής», αναφέρεται ακόμα στο δημοσίευμα.

To αμερικανικό «People» ανέφερε: «Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος χάνουν την κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β'.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος Γ' θυμούνται τον βασιλιά Κωνσταντίνο της Ελλάδας, καθώς βασιλικές οικογένειες από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται για την κηδεία του.

Ο Ουίλιαμ, 40 ετών, ζήτησε από τη συγγενή του Lady Gabriella Windsor να τον εκπροσωπήσει στην κηδεία του Κωνσταντίνου, ενώ η πριγκίπισσα Άννα εκπροσώπησε τον αδελφό της, βασιλιά Κάρολο, στην επίσημη τελετή στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Την Άννα, η οποία παρακολούθησε την τελετή μαζί με τον σύζυγό της, Sir Tim Laurence, υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού στην Αθήνα ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Παύλος, ο οποίος φορούσε σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα για την περίσταση. Η Lady Gabriella βρισκόταν λίγα βήματα πίσω τους.

Είναι σύνηθες για τους υψηλόβαθμους βασιλείς στη Βρετανία να στέλνουν συγγενείς ή στενούς φίλους και βοηθούς σε κηδείες εκ μέρους τους. Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ σπάνια παρευρισκόταν σε κηδείες. Ο βασιλιάς Κάρολος φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο έθιμο και να στέλνει ένα μέλος της οικογένειάς του αντ' αυτού».

To Associated Press έγραψε: «Χιλιάδες εμφανίστηκαν για να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά της Ελλάδας.

Με περιστασιακές ερμηνείες του ελληνικού εθνικού ύμνου, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να παρατάσσονται πολύ πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον καθεδρικό ναό της Αθήνας για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών.

Στην κηδεία παρευρέθησαν μέλη βασιλικών οίκων από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των βασιλικών οικογενειών Ισπανίας και Δανίας, που είχαν στενή σχέση με τον Κωνσταντίνο, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα».

Η Deutsche Welle είχε τίτλο «Κωνσταντίνος Β': Βασιλικά μέλη παρίστανται στην κηδεία του τέως βασιλιά της Ελλάδας» και συνέχιζε: «Μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να αποχαιρετήσουν τον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Β’. Η κηδεία του θα είναι ιδιωτική, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε για την τελετή.

Ο Κωνσταντίνος Β’, ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, κηδεύεται στην Αθήνα, σε μια τελετή όπου αναμένεται να παραστούν Ευρωπαίοι βασιλείς. Ο μονάρχης πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από επιδείνωση της υγείας του. Ο Κωνσταντίνος ήταν μια διχαστική φυσιογνωμία στην Ιστορία της Ελλάδας και θα ταφεί ως ιδιώτης. Πάνω από 200 άτομα αναμένεται να παραστούν στην ιδιωτική νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία τελείται στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αθηνών», ενώ λίγο παρακάτω ανέφερε: «Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι βασιλείς και ευγενείς από όλη την Ευρώπη. Θα παρευρεθούν η βασίλισσα της Δανίας, Μαργκρέτε Β’, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας και ολόκληρη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Θα παρευρεθούν επίσης βασιλείς από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Μονακό.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπείται από την πριγκίπισσα Άννα, την κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ούτε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο σημερινός μονάρχης της Βρετανίας και ξάδελφος του εκλιπόντος, ούτε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος, αναμένεται να παρευρεθούν».

Η «Daily Mail» ανέφερε τα εξής: «Η πριγκίπισσα Άννα έμοιαζε μελαγχολική στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Αθήνα, μαζί με άλλους Ευρωπαίους βασιλείς, ενώ ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος, έσκυψε το κεφάλι πάνω από το φέρετρο του πατέρα του». Και συνέχιζε: «Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό ταξίδεψε επίσης στην Ελλάδα και χαιρέτησε τα πλήθη των πενθούντων με ένα νεύμα καθώς έμπαινε στον καθεδρικό ναό. Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Mάξιμα της Ολλανδίας έδειχναν εμφανώς θλιμμένοι, καθώς έφτασαν πιασμένοι χέρι-χέρι.

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία έδωσαν επίσης το "παρών". Έλληνες πενθούντες παρατάχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ πριν ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία σήμερα το πρωί.
Πλήθη κόσμου έκαναν ουρά όλη τη νύχτα για να δουν το φέρετρο του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στον καθεδρικό ναό, σήμερα το πρωί. Το φέρετρο του Κωνσταντίνου ήταν ντυμένο με ελληνική σημαία, ενώ οι συγκεντρωμένοι πολίτες αποχαιρέτησαν στο παρεκκλήσι τον πρώην μονάρχη.

Το Σαββατοκύριακο, μέλη βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένων της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας και του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίσια της Ισπανίας- πέταξαν στην ελληνική πρωτεύουσα για να παραστούν στην κηδεία.

Στην τελετή εκπροσωπούν την ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παγαγιώτης Πικραμμένος, και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Συνολικά 200 καλεσμένοι έδωσαν το ''παρών'' στην τελετή, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών. Μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου θα ακολουθήσει πομπή 29 χιλιομέτρων προς τα Ανάκτορα Τατοΐου, όπου θα γίνει ξεχωριστή ιδιωτική τελετή και ο τέως βασιλιάς θα κηδευτεί δίπλα σε άλλα μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Δεύτερος ξάδελφος του βασιλιά Καρόλου και νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο Κωνσταντίνος Β’ έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εξόριστος έπειτα από ένα ελληνικό δημοψήφισμα που απέρριψε τη μοναρχία το 1974.

Ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδας και ο τελευταίος βασιλιάς της χώρας. Ο Κωνσταντίνος, χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, ήταν 27 ετών και βασιλιάς για τρία χρόνια το 1967 όταν αναγκάστηκε να εξοριστεί με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ’ της Δανίας και την οικογένειά του».

Από την πλευρά τους, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης εστίασαν στη συμφιλίωση ανάμεσα στη βασιλομήτορα Σοφία και τη βασίλισσα Λετίσια, μετά τον καβγά το 2018, όταν στην Πασχαλινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Πάλμα στη Μαγιόρκα η Λετίσια και η Σοφία λογομάχησαν μπροστά στις κάμερες, καθώς η τότε βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, ήθελε να φωτογραφηθεί με τις εγγονές της, την πριγκίπισσα Λεονόρ και την πριγκίπισσα Σοφία.