Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρίσει ενός του 2023 τον διάδοχό του στο τιμόνι της Ρωσίας αντί να ρισκάρει μια ανατροπή του, καθώς η δημοτικότητά του συνεχίζει να πέφτει λόγω των αποτυχιών των δυνάμεών του στην Ουκρανία, υποστηρίζει πρώην σύμμαχός του.

 Όπως είπε ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, ο άνθρωπος που έγραφε παλαιότερα τις ομιλίες του Ρώσου προέδρου, ο Πούτιν θα επιδιώξει να παραδώσει τα ηνία σε άτομο της επιλογής του και να αποσυρθεί στο «παλάτι» του των ενός δισεκατ. ευρώ στη Μαύρη Θάλασσα παρά να διακινδυνέψει να έχει την τύχη π.χ. του Μουαμάρ Καντάφι.

 Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Γκαλιάμοφ μιλώντας στο δίκτυο Khodorkovsky Live στο YouTube, ο Πούτιν θα θελήσει να μεταβιβάσει την εξουσία σε κάποιον τεχνοκράτη, που θα μπορέσει να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου με την Ουκρανία και τη Δύση και πιθανότατα δεν θα κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2024.

 Οι πιθανοί υποψήφιοι διάδοχοι του Πούτιν

Ο Πούτιν, συνέχισε ο πρώην κειμενογράφος του, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, θα προτιμήσει κάποιο «έμπιστο υποχείριό» του, όπως ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ή ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ρωσίας, Ντμίτρι Κόζακ.

 Στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου δεν τον βλέπουν πλέον ως «εγγυητή της σταθερότητας» κι ανησυχούν με την άνοδο του αφεντικού της Wagner Group, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο τελευταίος ναι μεν παραμένει μέχρι τώρα πιστός στον Πούτιν, αλλά θα μπορούσε να στραφεί κατά μιας ελίτ, που θεωρεί ότι αποτυγχάνει στον πόλεμο, είπε ο Γκαλιάμοφ, προσθέτοντας ότι οι περί τον Ρώσοι πρόεδρο φοβούνται μήπως δολοφονηθούν με βαριοπούλα – η τιμωρία που επιφυλάσσεται σε μισθοφόρους της Wagner που αρνούνται να πολεμήσουν ή αλλάζουν στρατόπεδο και μάχονται στο πλευρό των Ουκρανών, όπως συνέβη με τον 55χρονο Γεβγκένι Νούζιν τον περασμένο Νοέμβριο-.

 «Το σύστημα στρέφει το βλέμμα στον Πριγκόζιν και σταματά να βλέπει τον Πούτιν ως εγγυητή της σταθερότητάς τους. Όλο το σύστημα κοιτάζει με φρίκη τον Πριγκόζιν και φοβάται ότι [οι δυνάμεις του] θα τους κυνηγήσουν. Προσωπικά φοβούνται τη βαριοπούλα του», είπε ο Αμπάς Γκαλιάμοφ.

  Εάν ο Πούτιν διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του «μπορεί πραγματικά να γλιστρήσει και να αποτύχει να εκλεγεί. Θα προσπαθούσε καλπονοθεία, αλλά θα πυροδοτούσε εξέγερση. Αυτό είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος για το σύστημα», προειδοποίησε. «Είναι πιθανό να προτείνει ένα αξιόπιστο υποχείριο για πρόεδρο - όπως ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ή ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ή ο φανατικός αναπληρωτής προσωπάρχης Ντμίτρι Κόζακ. Τέτοιοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να κερδίσουν τις εκλογές», είπε. «Ναι, τότε θα πρέπει να διαπραγματευτούν με την Ουκρανία, με τη Δύση και να σπάσουν το αδιέξοδο εντός του συστήματος». Ωστόσο, «για τον Πούτιν, αυτή είναι μια καλή επιλογή, σε σύγκριση με την τύχη του Καντάφι», είπε. «Τουλάχιστον ο Πούτιν θα έχει εγγυήσεις προσωπικής ασφάλειας».

 Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στη Ρωσία ο Πούτιν και όλοι οι διάδοχοί του στο ύπατο αξίωμα της χώρας μπορούν εντός τριμήνου από την αποχώρησή τους από την εξουσία να γίνουν ισόβια μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, δηλαδή της Γερουσίας της Ρωσίας, κάτι που εγγυάται νομική ασυλία και άλλα κρατικά προνόμια εφ' όρου ζωής. «Θα έχει την ευκαιρία να τελειώσει ήρεμα τις μέρες του στο παλάτι [του] στο Γκελεντζίκ», είπε ο Γκαλιάμοφ.