Την ώρα που το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη συνεχίζεται, οι στρατιωτικοί γιατροί στην Ουκρανία πέτυχαν ένα… ιατρικό θαύμα!

Συγκεκριμένα, κατάφεραν να αφαιρέσουν χειροβομβίδα που είχε σφηνωθεί στο στέρνο Ουκρανού στρατιώτη, χωρίς να εκραγεί.

Οι χειρουργοί αφαίρεσαν τη χειροβομβίδα που βρισκόταν ακριβώς κάτω από την καρδιά του τραυματισμένου στρατιώτη. Καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης, δύο σκαπανείς του ουκρανικού στρατού επέβλεπαν τη διαδικασία, όπως δήλωσε η Χάνα Μάλιαρ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Η Ουκρανή αξιωματούχος έκανε αναρτήσεις σε λογαριασμό της στα κοινωνικά δίκτυα, με τη φωτογραφία του ατρόμητου γιατρού που αφαίρεσε με επιτυχία τη χειροβομβίδα να την κρατά στο χέρι του αμέσως μετά το χειρουργείο.

Στην ακτινογραφία φαίνεται η χειροβομβίδα τύπου VOG μέσα στο σώμα του στρατιώτη του πυροβολικού.

miojijiooioijoi
mkklmlkml

Πρόκειται για σοβιετικού τύπου χειροβομβίδα που προορίζεται για αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων.

Ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η ομάδα των σκαπανέων εξουδετέρωσε τα πυρομαχικά και περιέγραψε τη διαδικασία ως μια διαδικασία που «θα περάσει στα ιατρικά εγχειρίδια».

Η επέμβαση διεξήχθη χωρίς τη χρήση ηλεκτροπηξίας, μια ιατρική τεχνική μέθοδο για τον έλεγχο της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης, επειδή «η χειροβομβίδα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή».

Ο στρατιώτης, ηλικίας περίπου 28 ετών, έχει διαφύγει κάθε κίνδυνο και αναρρώνει.

«Στον δικό μας στρατό δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια χειρουργική επέμβαση. Ίσως κάτι παρόμοιο να έχει συμβεί μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Για τον συγκεκριμένο ασθενή μπορώ να πω ότι γεννήθηκε το 1994 και ότι πλέον έχει σταλεί για αποκατάσταση, καθώς και ότι η κατάστασή του είναι σταθερή. Νομίζω ότι αυτή η περίπτωση αυτής της χειρουργικής επέμβασης θα μείνει στα ιατρικά χρονικά», σημείωσε ο Γκερεσένκο.