«Θέλουµε να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου. Οµως, επειδή αυτή η ηµεροµηνία συµπίπτει µε την περίοδο των θερινών διακοπών, όταν ο κόσµος ταξιδεύει, σκεφτόµαστε να τη µεταφέρουµε λίγο νωρίτερα».

Η παραπάνω δήλωση του εκπροσώπου του κόµµατος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Οµέρ Τσελίκ, προκάλεσε κύµα δηµοσιευµάτων αναφορικά µε το ενδεχόµενο να στηθούν νωρίτερα οι κάλπες στην Τουρκία, παρόλο που ο ίδιος επισήµανε µε νόηµα ότι «αυτή η αλλαγή ηµεροµηνίας δεν ισοδυναµεί µε πρόωρες εκλογές». Η αναφορά αυτή έφερε στο προσκήνιο σενάρια αντίθετα από εκείνα που είχαν δει στο παρελθόν το φως της δηµοσιότητας και εξέταζαν το ενδεχόµενο αναβολής των εκλογών.

Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της τουρκικής έκδοσης της «Deutsche Welle», ένας από τους παράγοντες που θα κρίνουν τον χρόνο διενέργειας των εκλογών είναι η κατάληξη των υποθέσεων του φιλοκουρδικού HDP (∆ηµοκρατικό Κόµµα των Λαών), το οποίο είχε καταγράψει ποσοστό 13% στις προηγούµενες κάλπες στην Τουρκία. Η στιγµή που θα εκδοθεί η απόφαση του Συνταγµατικού ∆ικαστηρίου για το «κλείσιµο» του κόµµατος θα κρίνει και το πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του και αν θα ενισχύσουν το αντι-ερντογανικό µέτωπο, κάτι που σηµαίνει ότι θα είναι προς το συµφέρον του Τούρκου προέδρου οι εκλογές να γίνουν πριν από την οριστική απόφαση.

Την ίδια ώρα, στις προθέσεις Ερντογάν είναι να επισπευσθεί η εξέταση της υπόθεσης του Εκρέµ Ιµάµογλου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δύο χρόνια και επτά µήνες φυλάκισης. Εάν ο δεύτερος βαθµός ∆ικαιοσύνης και το ανώτατο δικαστήριο επικυρώσουν την πρωτόδικη απόφαση, ο δήµαρχος Κωνσταντινούπολης δεν θα µπορέσει να είναι υποψήφιος πρόεδρος και ταυτόχρονα δεν θα µπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για δήµαρχος Κωνσταντινούπολης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2024. 

Συνεχίζει τις απειλές

Οι δύο παραπάνω παράγοντες συνδέονται άµεσα µε τις πιθανότητες εκλογής του Ερντογάν, µε τον τελευταίο να συνεχίζει τις απειλές εναντίον ∆ύσης και Ελλάδας στο πλαίσιο της προεκλογικής του δραστηριότητας. Μια σηµαντική παράµετρος, που αναµένεται να διαµορφώσει σε µεγάλο βαθµό τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η συνάντηση που αναµένεται να πραγµατοποιηθεί µεταξύ του Αµερικανού ΥΠ.ΕΞ., Άντονι Μπλίνκεν, και του Τούρκου οµολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα µέσα Ιανουαρίου.

«Η συνάντηση µε τον Μπλίνκεν θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου, στις 13.00. Θα έχουµε πολλές επαφές. Ισως πάµε στο Χιούστον και εγκαινιάσουµε το νέο κτίριο του γενικού προξενείου µας εκεί», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, µιλώντας σε δηµοσιογράφους, δήλωση που έρχεται σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις 22 ∆εκεµβρίου. Στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία κάθε άλλο παρα «εύκολη» εκτιµάται ότι θα είναι για την τουρκική πλευρά, αναµένεται να βρεθούν όλα τα κρίσιµα θέµατα που αφορούν τις σχέσεις Αγκυρας και Ουάσινγκτον, µεταξύ των οποίων η Συρία αλλά και το ζήτηµα των F-16.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 7/1