Οι φόβοι για πυρηνική καταστροφή, που θα προέλθει από το κατειλημμένο από τους Ρώσους, τον Μάρτιο του 2022, πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι πλέον έτι περαιτέρω αυξημένοι. 

Η επίτευξη μιας συμφωνίας για μια ασφαλή ζώνη γύρω από τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία σταθμό της Ουκρανίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της στρατιωτικής εμπλοκής στις συνομιλίες, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ για τα πυρηνικά.

Το σοβιετικής εποχής εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αμέσως μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία. Έχει επανειλημμένα δεχθεί πυρά τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας τους φόβους για πυρηνική καταστροφή, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI: «Δεν πιστεύω ότι (σημ. μια συμφωνία) είναι αδύνατη, αλλά δεν είναι μια εύκολη διαπραγμάτευση… Είναι ένα μακρύτερο και πιο δύσκολο τραπέζι».

Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες έχουν γίνει πιο περίπλοκες, καθώς σε αυτές συμμετέχουν όχι μόνο διπλωμάτες, αλλά και στρατιωτικοί.

«Παίζουν με τη φωτιά. Ένα πυρηνικό ατύχημα δεν συμφέρει κανέναν, ούτε καν τους Ρώσους», τόνισε.