«H δημοκρατία αποδυναμώνεται» ήταν η προειδοποίηση του Πάπα Φραγκίσκου στη σκιά των ταραχών στη Βραζιλία.

«Σε πολλές περιοχές, ένδειξη αποδυνάμωσης της δημοκρατίας είναι η αυξημένη πολιτική και κοινωνική πόλωση, η οποία δεν βοηθά στην επίλυση των επειγόντων προβλημάτων των πολιτών» σημείωσε.

Η πραγματικότητα που αναδύεται είναι ένας «τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», πραγματικά παγκόσμιου χαρακτήρα, «όπου οι συγκρούσεις αφορούν μόνο ορισμένες περιοχές του πλανήτη άμεσα, αλλά στην πραγματικότητα τις αφορούν όλες» υπογράμμισε δε, ο Πάπας, αναφορά που φαίνεται ότι έχει να κάνει με το ουκρανικό.

Επίσης, ο Φραγκίσκος έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την ετήσια ομιλία του προς τους διαπιστευμένους διπλωμάτες στο Βατικανό, σε μια επισκόπηση της κατάστασης σε όλο τον κόσμο η οποία είναι γνωστή ανεπίσημα ως η ομιλία «για την κατάσταση του κόσμου».

Ο Αργεντινός ποντίφικας ανέφερε ότι «διάφορες χώρες της Αμερικής όπου οι πολιτικές κρίσεις είναι φορτωμένες με εντάσεις και μορφές βίας που επιδεινώνουν τις κοινωνικές συγκρούσεις».

«Σκέφτομαι αυτές τις τελευταίες ώρες τη Βραζιλία», είπε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε επίσης το Περού, όπου οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 22 ανθρώπους, και μια «ανησυχητική κατάσταση» στην Αϊτή, όπου η βία των συμμοριών καταστρέφει τη χώρα που πλήττεται από τη φτώχεια.

Μίλησε για «τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον συνεπαγόμενο θάνατο και την καταστροφή, με τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές που προκαλούν απώλειες ζωών όχι μόνο από πυρά όπλων και πράξεις βίας, αλλά και από πείνα και θερμοκρασίες υπό το μηδέν».

Παρέθεσε αμέσως στη συνέχεια ένα εδάφιο από το Σύνταγμα του Βατικανού το οποίο επισημαίνεται ότι κάθε πράξη πολέμου που στοχεύει την καταστροφή αδιακρίτως ολόκληρων πόλεων ή τεράστιων περιοχών με τους κατοίκους τους συνιστά έγκλημα κατά του Θεού και της ανθρωπότητας το οποίο απαιτεί μια σκληρή και αδιαμφισβήτητη καταδίκη.

«Υπάρχει διαρκής ανάγκη να ξεπεραστούν οι κομματικοί τρόποι σκέψης και να εργαστούμε για την προώθηση του κοινού καλού» σημείωσε.