Η Άνα Μόντες είναι μέχρι και σήμερα η σημαντικότερη κατάσκοπος της περιόδου του ψυχρού πολέμου που συνελήφθη ποτέ από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από 20 χρόνια στις φυλακές η Μοντές μπορεί και πάλι να ζήσει ελεύθερη. Μέχρι το 2001 όταν συνελήφθη η Μοντές ήταν ένα από τα κυριότερα εργαλεία κατασκοπείας της Αβάνας στην Ουάσιγκτον.

Οι μυστικοί πράκτορες που την εντόπισαν και την συνέλαβαν 20 χρόνια πριν μιλούν για μία άκρως επικίνδυνη κατάσκοπο.

Τα κίνητρα της Μόντες δεν ήταν ποτέ οικονομικά ή πολιτικά. Η ίδια και οι ερευνητές που την εντόπισαν και την συνέλαβαν αναφέρουν πως δεν υπήρξε ποτέ οπαδός του κομμουνισμού.

Η Μόντες στην μακρά θητεία της ως κατάσκοπος φέρεται να έχει αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα τουλάχιστον τεσσάρων αμερικανών κατασκόπων ενώ τα άκρως απόρρητα στοιχεία που έχει διοχετεύσει στην Αβάνα είναι δεκάδες χιλιάδες σελίδες.

Πλέον η Μόντες είναι ελεύθερη να ζήσει στα 65 της χρόνια όπως επιθυμεί με κάποιους σημαντικούς περιοριστικούς όρους στις επικοινωνίες της για διάστημα 5 ετών. Αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν πάντως πως το κεφάλαιο της κατασκοπίας έχει οριστικά κλείσει για την ίδια.