H δήλωση  του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου πως η Ελλάδα «θέλει η Τουρκία να πάρει F-16 από τις ΗΠΑ, αλλά όχι τώρα, σε βάθος χρόνου» έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Ειδικότερα, ο κ. Συρίγος σε συνέντευξή του είχε δικαιολογήσει αυτή του την αποστροφή λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος της χώρας μας καθώς θα συνοδεύονται υπό αυστηρούς όρους, κάτι που δεν θα γίνει αν για παράδειγμα προμηθευτούν μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση όπως ήταν φυσικό έφτασε μέχρι και το ελληνοαμερικανικό λόμπι το οποίο είναι στη σφαίρα επιρροής του γερουσιαστή και πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στο να μην πάρει τα F-16 η Τουρκία εάν είναι να τα χρησιμοποιήσει για προκλήσεις ενάντια στην Ελλάδα.

Από πλευράς του, ο ομογενής Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC) μιλώντας στο OPEN χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις Συρίγου, λέγοντας μάλιστα ότι «τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας». Πρόσθεσε μάλιστα: «ευτυχώς τον κύριο Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσιγκτον, ξέρω ότι δεν εκφράζει την άποψη ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του κυρίου Δένδια».

Ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε πως ο κ. Συρίγος πρέπει «να έρθει να μας εξηγήσει για ποιανού λογαριασμό έδωσε τέτοια άποψη. Δεν είναι αυτές οι θέσεις της ομογένειας και οι θέσεις των φιλελλήνων στο Κογκρέσο. Με τη λογική του γιατί να μην του δώσουμε και τα F35; Για αυτό ήταν μια ανοησία» είπε.