Συνεχίζει την προκλητική ρητορική της η Άγκυρα.

Μετά το ανθελληνικό κρεσέντο του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παρενοχλεί την Τουρκία κατηγορώντας την «παραβίαση συνόρων».

Ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιο συγκεκριμένα όταν βρέθηκε στην Αντάλια πραγματοποιώντας μια ακόμη προεκλογική ομιλία, συνέχισε την τακτική να εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας.

Και το νέο απειλητικό μήνυμα προς την Ελλάδα

«Εκτοξεύσαμε τον Ταϊφούν, η εμβέλειά του είναι στα 561 χιλιόμετρα. Οι Έλληνες χτύπησαν συναγερμό, οι εφημερίδες τους έγραψαν σε τίτλους πως θα χτυπήσουμε την Αθήνα. Να ξέρουν πως αν δεν μπλέξουν με εμάς στο Αιγαίο, τότε δεν θα μπλέξουμε κι εμείς μαζί τους. Όσο δεν ασχολούνται μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα ασχολούμαστε κι εμείς μαζί τους», χαρακτηριστικά ανέφερε.

Παράλληλα, έστειλε και το μήνυμά του για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, λέγοντας πως «δεν θα γίνουν σε περισσότερο από πέντε μήνες».

Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σχολίασε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα: «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Τουρκία γεωπολιτικά είναι μία δύναμη αναθεωρητική και ιδεολογικά ανασχηματισμένη. Δεν είναι η Τουρκία που γνωρίζαμε την δεκαετία του ’90, επιπλέον η ατζέντα της συνεχώς διευρύνεται και εμβαθύνεται, ευτυχώς όμως για την Ελλάδα είναι διαφορετικά και τα γεωπολιτικά δεδομένα, έτσι υπάρχουν λόγοι προκειμένου το Αιγαίο να παραμείνει δυτικό».

Περιστατικό παρενόχλησης στο Φαρμακονήσι

Για «φόβο και πανικό» στην Αθήνα κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Hurriyet, μετά το επεισόδιο με πυροβολισμούς που προκλήθηκε έπειτα από έλεγχο των ελληνικών Αρχών σε τούρκους ψαράδες που βρίσκονταν εντός των ελληνικών υδάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική Ακτοφυλακή παρουσίασε τη δική της εκδοχή για το περιστατικό παρενόχλησης που δέχτηκε περιπολικό σκάφος του λιμενικού, το οποίο περιπολούσε νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, από τουρκική ακταιωρό.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή παρενόχλησε ψαράδες και έφτασε στο σημείο για να ελέγξει το συμβάν.

Ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, σχολίασε σχετικά με το περιστατικό: «Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να κάνει πίσω, είμαστε σε πορεία σύγκρουσης και αυτή η πορεία σύγκρουσης θα συνεχιστεί και όλο το 2023. Η Τουρκία είναι μία αναθεωρητική δύναμη, αυτό σημαίνει ότι επιδιώκει αλλαγή συνόρων. Βασικός στόχος είναι να διχοτομηθεί το Αιγαίο και να επιτευχθεί η ”Γαλάζια πατρίδα”».