Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
putin__2_
Διεθνή

Κίεβο: Ο Πούτιν ετοιμάζει επιστράτευση 500.000 ατόμων

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι προετοιμάζει δεύτερο κύμα κινητοποίησης, με τον Πούτιν να λέει τον περασμένο μήνα ότι ήταν «άσκοπο» να μιλάμε για νέα επιστράτευση, υποστηρίζοντας ότι μόνο οι μισοί από αυτούς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί είχαν σταλεί στην Ουκρανία

O Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται πως θέλει να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχθεί μετά την οπισθοχώρηση των τελευταίων, με την έκκληση για εκεχειρία λίγων ωρών που ζήτησε για τις μάχες στην Ουκρανία , μία κατάπαυση πυρός ωστόσο που το Κίεβο δεν δέχεται, ενώ η Δύση χαρακτηρίζει «υποκριτική».

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία πρόκειται να διατάξει την κινητοποίηση έως και 500.000 στρατευσίμων τον Ιανουάριο, επιπλέον των 300.000 που κάλεσε τον Οκτώβριο, σε μια άλλη προφανή ένδειξη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμο.

Ο Vadym Skibitsky, αναπληρωτής αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε ότι η Ουκρανία πιστεύει ότι οι στρατεύσιμοι θα ήταν μέρος μιας σειράς ρωσικών επιθέσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι προετοιμάζει δεύτερο κύμα κινητοποίησης, με τον Πούτιν να λέει τον περασμένο μήνα ότι ήταν «άσκοπο» να μιλάμε για νέα επιστράτευση, υποστηρίζοντας ότι μόνο οι μισοί από αυτούς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί είχαν σταλεί στην Ουκρανία.

Εάν η εκτίμηση του Κιέβου αποδειχθεί σωστή, η Ρωσία θα έχει σχεδόν διπλασιάσει την προπολεμική της δύναμη μέσα σε λίγους μήνες. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι 280.000 ρωσικοί χερσαίοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί επί του παρόντος εναντίον της Ουκρανίας.