Με τελετές ποντίφικα κηδεύεται σήμερα ο πρώην πάπας Βενέδικτος XVI.

Στην τελετή θα χοροστατήσει ο αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος, και η λειτουργία θα ακολουθήσει τις παραδοσιακές παπικές κηδείες, με μερικές αλλαγές στις προσευχές και τα αναγνώσματα ώστε να αντικατοπτρίζουν το καθεστώς του Βενέδικτου ως επίτιμου Πάπα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βενέδικτος πέθανε σε ηλικία 95 ετών στις 31 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα ξεκίνησε η τριήμερη αγρυπνία του. Σήμερα, για λόγους ασφαλείας, ο εναέριος χώρος πάνω από την Αγία Έδρα θα παραμείνει αδιαπέραστος, ενώ έχει απαγορευθεί η πώληση ποτών, νερού και αναψυκτικών σε γυάλινα μπουκάλια.



Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα

Τις τελευταίες τρεις ημέρες η σορός του πάπα Βενέδικτου βρισκόταν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Περίπου 200.000 άνθρωποι συνολικά πιστεύεται ότι έφτασαν μπροστά στο φέρετρο του πρώην πάπα, ο οποίος το 2013 έγινε ο πρώτος ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια.

Μόνον μία φορά στο παρελθόν, το 1802, στην κηδεία ενός καθολικού πάπα συμμετείχε και διάδοχός του.

Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, για το στερνό αντίο στον Βενέδικτο τον Δέκατο Έκτο, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να αφιχθούν στη Ρώμη ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφίας, ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Τα τελευταία λόγια του πάπα Βενέδικτου

Λίγες ώρες πριν από τον ενταφιασμό του, εφημερίδα της Αργεντινής αποκάλυψε τα τελευταία λόγια του πάπα Βενέδικτου προτού περάσει στην αιωνιότητα.

«Ιησού, σε αγαπώ», είπε ο Γερμανός πάπας προτού αφήσει την τελευταία του πνοή, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας της Αργεντινής «La Nación», επικαλούμενο έγκυρες πηγές του Βατικανού.