Η αποκατάσταση της ειρήνης και η επούλωση των πληγών στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι το βασικό διακύβευμα της χρονιάς που έρχεται, χωρίς να διαφαίνεται λήξη των εχθροπραξιών. Το 2023 θα πρέπει, ακόμα, να αποφευχθεί η ύφεση στην ευρωζώνη, την οποία προέβλεψε η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ, και να συνεχιστούν ο ενεργειακός εφοδιασμός και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, προκειμένου να μη μείνει η πράσινη μετάβαση στα χαρτιά.

17_2
Η ερχόμενη χρονιά είναι, επίσης, εκλογική, με σημαντικές αναμετρήσεις στις κάλπες -εκτός από την Ελλάδα- στην Τουρκία, την Κύπρο, την Ουκρανία (αν γίνουν εκλογές, δεδομένου του πολέμου), την Πολωνία και την Ισπανία. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού, η Ε.Ε. έχει να χειριστεί ένα συνεχιζόμενο κύμα προσφύγων, ενώ μια διαφαινόμενη κρίση στα Βαλκάνια κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Τη σκυτάλη των παγκόσμιων οικονομικών συνόδων συνεχίζουν να κρατούν Ασία και Μέση Ανατολή, με το επόμενο G7 να γίνεται στην Ιαπωνία (συγκεκριμένα στη Φουκουσίμα), το G20 στην Ινδία και τη Διάσκεψη για το Κλίμα COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (όπου θα δοκιμαστεί το πρώτο ιπτάμενο δελφίνι που θα καίει υδρογόνο και θα έχει μηδενικές εκπομπές CO2). Λόγω του πολέμου, η Eurovision θα διεξαχθεί στο… Λίβερπουλ.

Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια από τα γεγονότα της χρονιάς:

Κρίση στο Κόσοβο, ανάφλεξη στη Βαλκανική: Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, όπου Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα ζητώντας την απελευθέρωση ομοεθνούς τους πρώην αστυνομικού, που συνελήφθη κατηγορούμενος για επίθεση εναντίον αστυνομικών. Είχε προηγηθεί η ένταση με το ζήτημα των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στο Κόσοβο, εν μέσω και της πρόθεσης του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί μελλοντικά στην Ε.Ε. Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να… βράζουν πάνω από μία δεκαετία μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του κρατιδίου, το 2008.

▶Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, όπου Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα ζητώντας την απελευθέρωση ομοεθνούς τους πρώην αστυνομικού


Ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη – η πολύπλοκη σχέση Βαλκανίων - Ε.Ε.: Την 1η Ιανουαρίου αναμένεται η ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη, της οποίας θα αποτελέσει το 20ό μέλος, αλλά και στη Ζώνη του Σένγκεν. Τα Βαλκάνια πολλών ταχυτήτων παραμένουν γεγονός, με τη Βοσνία, ακόμα ένα κρατίδιο με εσωτερικές εθνοτικές διαφορές, να παίρνει καθεστώς υποψήφιας χώρας προ ημερών, μπαίνοντας στη μακρά λίστα ενταξιακής αναμονής των Βαλκανίων.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός επιστρέφει σε χειμερινή ημερομηνία: Εν μέσω αναμενόμενου συνεχιζόμενου πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ και των οικονομικών και ενεργειακών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Φόρουμ του Νταβός είναι προγραμματισμένο και πάλι για τις 15-20 Ιανουαρίου (το 2021 δεν έγινε λόγω κοροναϊού και το 2022 διεξήχθη την άνοιξη).

Εξήντα χρόνια γαλλογερμανικής φιλίας με σχέσεις ψυχρότητας: Στις 22 Ιανουαρίου, Γαλλία και Γερμανία γιορτάζουν 60 χρόνια από τη Συνθήκη των Ηλυσίων, που υπεγράφη από τον Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ της Δυτικής Γερμανίας το 1963. Οι σχέσεις Εμανουέλ Μακρόν - Όλαφ Σολτς παραμένουν, όμως, ψυχρές.

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Στις 5 Φεβρουαρίου, οι Κύπριοι προσέρχονται στις κάλπες, με επικρατέστερο υποψήφιο τον κεντρώο Νίκο Χριστοδουλίδη, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και τέως υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, με δημοσκοπικό προβάδισμα 10% έναντι των δύο βασικών αντιπάλων του. Η έκβαση των εκλογών παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών στο Κυπριακό, με δεδομένο πως το 2023 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών και για την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού, η Ε.Ε. έχει να χειριστεί ένα συνεχιζόμενο κύμα προσφύγων, ενώ μια διαφαινόμενη κρίση στα Βαλκάνια κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα


Στέψη του Βρετανού μονάρχη Καρόλου του Γ’: Η στέψη του Καρόλου του Γ’ της Βρετανίας θα γίνει στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ στις 6 Μαΐου, χωρίς πολλές πολυτέλειες, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Η βασιλική συνοδός Καμίλα θα στεφθεί σε παρόμοια, αλλά πιο μικρή τελετή.

Γενικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία – Τα «χαρτιά» του Ερντογάν: Με προγραμματισμένη ημερομηνία τη 18η Ιουνίου, οι Τούρκοι θα ψηφίσουν για ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον θέλουν τελευταίο μετά τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, καταδικασμένο σε φυλάκιση, Εκρέμ Ιμάμογλου, την ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ και τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος, ο Ερντογάν αναμένεται να διατηρήσει την ένταση στα Ελληνοτουρκικά, ενώ ανοιχτή παραμένει η επικύρωση -από πλευράς Τουρκίας- της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Φινλανδία και Σουηδία.