Νέο πλήγμα φαίνεται ότι έχει υποστεί η Ρωσία, με τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Άμυνας της χώρας ότι για τον θάνατο των 89 στρατιωτών στη Μακίιφκα δεν φταίει κάποιος άλλος παρά μόνο αυτοί επειδή χρησιμοποιούσαν παράνομα τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο παρασημοφορημένος από τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 20 Δεκεμβρίου Ρώσος μπλόγκερ για θέματα άμυνας, Σεμιόν Πεγκόφ, αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι παρά μια κραυγαλέα προσπάθεια της Μόσχας να επιρρίψει αλλού τις ευθύνες.

Ο ίδιος, μάλιστα, επικαλούμενος ανεξάρτητες πηγές, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών από το πυραυλικό χτύπημα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων θα αυξηθεί εκ νέου - ο πρώτος απολογισμός για την επίθεση ανήμερα την Πρωτοχρονιά έκανε λόγο για 63 νεκρούς, απολογισμός που αναθεωρήθηκε προς τα πάνω την Τετάρτη.

Οι λίστες με τους αγνοούμενους

Ο Πεγκόφ, ο οποίος αρθρογραφεί με το ψευδώνυμο WarGonzo, ανέφερε, όπως μεταδίδει το CNN, ότι «οι λίστες των αγνοούμενων είναι, δυστυχώς, πολύ μεγαλύτερες», προσθέτοντας ότι η επίσημη εκδοχή του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας «δεν είναι πειστική».

Αν και ο Ρώσος μπλόγκερ συμφώνησε ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων κοντά στη γραμμή του μετώπου «προφανώς δεν είναι καλή κίνηση», εντούτοις συμπλήρωσε ότι «η ιστορία με τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι πειστική». «Δεν πρόκειται για μια προσωπική μου άποψη, αλλά για μια αντικειμενική θέση» επέμεινε στο «σφυροκόπημά» του ο Ρώσος μπλόγκερ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους κρατικούς αξιωματούχους είπε ότι «μάλλον θα είναι καλύτερα να παραμείνετε σιωπηλοί» μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση.

Εξηγώντας τους λόγους της διαφωνίας του με την επίσημη εκδοχή των αιτιών του φονικότερου χτυπήματος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ο Πεγκόφ αρχικά αναρωτήθηκε πώς μπορεί το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας «να είναι τόσο σίγουρο» ότι ο εντοπισμός των στρατιωτών δεν θα ήταν αποτέλεσμα της χρήσης κατασκοπευτικών drone ή κάποιου πληροφοριοδότη.

«Οι συντεταγμένες των αντικειμένων συχνά διαρρέονται και οι κινήσεις σημαντικών ανθρώπων συχνά δίνονται ως πληροφορίες στις Μυστικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας (SBU). Το δίκτυο αυτό εργάζεται, δεν κοιμάται», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος μπλόγκερ.

«Το ίδιο δεν κάνουν και τα ουκρανικά drones που πετάνε πάνω από το Ντονέτσκ και τη Μακίιφκα και μπορούν να επιβεβαιώσουν οπτικά τη θέση των Ρώσων στρατιωτών», συνέχισε.

Σε δεύτερο επίπεδο ο δημοφιλής Ρώσος μπλόγκερ για θέματα άμυνας συμπλήρωσε ότι οι Ουκρανοί δεν θα χρησιμοποιούσαν τους αμερικανικούς πυραύλους HIMARS αν δεν ήταν σίγουροι για τον στόχο τους: «Πρόκειται για ένα πολύ ακριβό υψηλής ακρίβειας όπλο. Πριν να χτυπήσει με HIMARS, ο εχθρός προφανώς επιβεβαιώνει τις πληροφορίες. Η Ουκρανία δεν χτυπάει κατά τύχη».

Επανερχόμενος, τέλος, στον αριθμό των νεκρών από το χτύπημα στη Μακιίφκα, ο Πεγκόφ κατέληξε ότι «δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Αυτό προκύπτει απ' όσους μπορούν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία ανεξάρτητα. Δεν μπορώ να αποκαλύψω τις πηγές μου, αλλά πιστεύω ότι είναι αξιόπιστες, γιατί τις έχουμε ελέγξει αρκετές φορές».

Η εκδοχή του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας για τη Μακίιφκα

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι για την ουκρανική πυραυλική επίθεση στη Μακιίφκα ευθύνεται η παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες.

Όπως ανακοινώθηκε, τέσσερις ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν ένα «προσωρινό κέντρο ανάπτυξης του στρατού» στη Μακιίφκα και μολονότι έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το περιστατικό, βασική αιτία για την επίθεση ήταν ξεκάθαρα η παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες.

«Το γεγονός αυτό επέτρεψε στον εχθρό να εντοπίσει και να καθορίσει τις συντεταγμένες της τοποθεσίας των στρατιωτών για να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης.