Με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας του νέου κύματος της πανδημίας και με τα κρούσματα να σημειώνουν έκρηξη, παραμένει πλήθος κρατών ανά την υφήλιο και φυσικά σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές κρούουν «καμπανάκι» καθώς η διάδοση του κοροναϊού σε έναν «αποστειρωμένο» επί τρία χρόνια πληθυσμό δισεκατομμυρίων πολιτών έχει σημάνει συναγερμό παγκοσμίως.

Κοινά μέτρα προστασίας

Με την κατάσταση να ελλοχεύει κινδύνους για τον χειμώνα που έρχεται, τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται ένα βήμα πριν την εισαγωγή κοινών, περιοριστικών μέτρων για τον ενδελεχή έλεγχο όσων επισκεπτών καταφθάνουν από το Πεκίνο. Μάλιστα, οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη.

Ανάμεσα στα κοινά, ταξιδιωτικά μέτρα που έχουν προταθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών στις συζητήσεις των τελευταίων ωρών περιλαμβάνονται το υποχρεωτικό rapid test πριν από την αναχώρηση, η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των πτήσεων από την Κίνα προς την Ευρώπη, αλλά και η ανάλυση λυμάτων, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν νέες παραλλαγές της πανδημίας.

Η κατάληξη σε μια κοινή δέσμη «αμυντικών» μέτρων έρχεται αφού αρκετές χώρες προχώρησαν μονομερώς σε εισαγωγή υγειονομικών περιορισμών, γεγονός που προκάλεσε αμηχανία σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η πανευρωπαϊκή οδός στην αντιμετώπιση του Covid19 είχε συμφωνηθεί ήδη από το πρώτο κύμα της νόσου.

Προτεινόμενα μέτρα

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο POLITICO ότι η Επιτροπή παρουσίασε ένα «σχέδιο γνωμοδότησης» για τα προτεινόμενα μέτρα στις πρωτεύουσες της ΕΕ, το οποίο τώρα θα «αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί», με βάση τη συμβολή τους. «Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των δοκιμών πριν από την αναχώρηση», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τέτοιες δοκιμές «θα πρέπει να στοχεύουν στις πιο κατάλληλες πτήσεις και αεροδρόμια και να πραγματοποιούνται με συντονισμένο τρόπο, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους».

Σύμφωνα με το «σχέδιο γνωμοδότησης», μεταξύ άλλων, προβλέπονται η χρήση μάσκας στις πτήσεις από την Κίνα, η προσωπική υγιεινή για τους ταξιδιώτες και η αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ για τις δοκιμές και τους εμβολιασμούς. Επιπλέον, περιλαμβάνεται η γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια για την ανίχνευση νέων παραλλαγών, όπως και η δοκιμή νερού τουαλέτας, καθώς και η αυξημένη παρακολούθηση.

Αντιδρά το Πεκίνο

Την ίδια στιγμή το Πεκίνο αντιδρά και απειλεί με αντίμετρα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας υπογράμμισε χαρακτηριστικά: “είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιου είδους πρακτικές χειραγώγησης των μέτρων για την Covid-19 για πολιτικούς λόγους” και προσέθεσε ότι “θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας”. 

Έρχονται νέα μέτρα σε πύλες εισόδου από την ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γιατρών Υγειονομικών Υπηρεσιών της Γερμανίας, Γιοχάνες Νίσεν δήλωσε στη Deutsche Welle πως «χρειαζόμαστε άμεσα προστατευτικά μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε κάθε ταξιδιώτη από την Κίνα θα πρέπει να γίνεται ένα γρήγορο τεστ και σε περίπτωση που βγει θετικό να γίνεται ένα PCR. Αν και αυτό είναι θετικό, τότε ο ταξιδιώτης θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα». Τη στιγμή που θετικός εντοπίζεται ένας στους δύο ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο του Μιλάνου, προκαλώντας τρόμο στις ιταλικές Αρχές, μετά τις χιλιάδες νεκρών στα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, στους διαδρόμους των Βρυξελλών ευελπιστούν ότι η σημερινή συνεδρίαση των αρμόδιων μηχανισμών διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων θα φέρει πιο κοντά το πακέτο μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρότι η Κίνα απορρίπτει ως υπερβολικά τα μέτρα των δυτικών χωρών που αφορούν τους ταξιδιώτες από το έδαφός της και απειλεί με σκληρή απάντηση για τους περιορισμούς λόγω «πολιτικής σκοπιμότητας», όπως υποστηρίζει.