Για πόλεμο με την Ταϊβάν προετοιμάζει τις ένοπλες δυνάμεις της η Κίνα, προειδοποίησε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, απόστρατος στρατηγός Χ.Ρ. ΜακΜάστερ.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν είναι τεταμένες εδώ και χρόνια, αλλά επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα με την ολοένα και πιο επιθετική στάση και πολιτική της ηγεσίας του Πεικίνου. Αν και η Ταϊβάν αναγνωρίζεται ως ημιαυτόνομο κράτος, η Κίνα τη διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της και θεωρεί ουσιαστικής σημασίας τον έλεγχο του νησιού για την πολιτική της επανένωσής της.

Στο μεταξύ, εν μέσω αυξημένων εντάσεων ο ΜακΜάστερ δήλωσε στην εκπομπή Face The Nation του CBS, ότι κατά τη γνώμη του η Κίνα ετοιμάζεται για ανάληψη στρατιωτικής δράσης με στόχο την κατάληψη της Ταϊβάν, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που εξασφάλισε το περασμένο φθινόπωρο μια τρίτη θητεία, έχει καταστήσει σαφή τα σχέδιά του.

«Ο Σι Τζινπίνγκ έχει καταστήσει σαφές με τις δηλώσεις του ότι θα κάνει, από τη δική του οπτική, και πάλι ολόκληρη την Κίνα υποτάσσοντας την Ταϊβάν», ανέφερε ο ΜακΜάστερ. «Και οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη» συνέχισε.

Επιπλέον, ο ΜακΜάστερ είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα για την Ταϊβάν είναι η «αποτροπή», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ – που ήδη δαπανούν πάνω από 1,6 τρισ. δολάρια για την άμυνά τους – θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους ασφάλεια, καθώς θα είναι «πολύ πιο δαπανηρός» ένας πόλεμος με την Κίνα, που διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο και συνεχίζει να επιδιώκει την ενίσχυση της επιρροής της στην περιοχή του Ειρηνικού.

«Η Κίνα έχει γίνει ολοένα και πιο επιθετιική, όχι μόνον από οικονομική και διπλωματική σκοπιά, αλλά και στρατιωτικά. Κι αυτό που προκαλεί πραγματικά ανησυχία είναι, πιστεύω, το γεγονός ότι ο Σι Τζινπίνγκ προετοιμάζει τον κινεζικό λαό για πόλεμο», σημείωσε.

Ο ΜακΜάστερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη τους την απειλή του πολέμου και να «επεκτείνουν την ισχύ τους» καλώντας και τους συμμάχους να επενδύσουν περισσότερα στην άμυνά τους, κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Τόνισε δε, ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της δεν πρέπει να πέσουν στην ίδια παγίδα, όπως έκαναν με τη Ρωσία, που εξαπέλυσε πόλεμο στην Ουκρανία.