Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
ampra
Διεθνή

Φτωχότεροι κατά 95 δισ. δολάρια το 2022 οι Ρώσοι ολιγάρχες λόγω των δυτικών κυρώσεων

Από τους μεγαλύτερους χαμένους της χρονιάς είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι

 Σχεδόν 95 δισεκατομμύρια δολάρια έχασαν οι πλουσιότεροι Ρώσοι ολιγάρχες το 2022, 330 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, λόγω των αυστηρών κυρώσεων που επεβλήθησαν από τη Δύση ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

 Από τους μεγαλύτερους χαμένους της χρονιάς είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, ο οποίος είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 57%, στα 7,8 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

 Ο Αμπράμοβιτς ήταν ένας από τους πρώτους ολιγάρχες που του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 10 Μαρτίου, αφού οι υπουργοί τον κατηγόρησαν ότι είχε «σαφείς διασυνδέσεις» με το καθεστώς του Πούτιν και ότι ήταν μεταξύ μιας ομάδας πλούσιων Ρώσων επιχειρηματιών που «είχαν βάψει τα χέρια τους με αίμα».

 Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ολιγάρχης και άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι επίσης από τους δισεκατομμυριούχους που είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 48%, στα 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ακόμα ένας σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, έχασε το 41% της περιουσίας του, πέφτοντας στα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη.

 Κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 1.271 άτομα –συμπεριλαμβανομένου του Αμπράμοβιτς και του «Βασιλιά του Νικελίου» Βλαντίμιρ Ποτάνιν, του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας– σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση του Γραφείου Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων.

 Πηγή: skai.gr