Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της Βραζιλίας και ως παιδί ζούσε φτωχικά, παίζοντας μάλιστα μπάλα χωρίς παπούτσια, αλλά με τις κάλτσες του που γέμιζε με χαρτόνια.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2022 ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τη Βραζιλία και προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση.

Το παρατσούκλι «Πελέ» του το κόλλησε ένας συμμαθητής του στο σχολείο, μάλιστα αυτό ήταν η αφορμή για να τιμωρηθεί ο μικρός Έντσον με τρεις ημέρες αποβολή, καθώς τσακώθηκε με τον μικρό που του έβγαλε το παρατσούκλι.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, υπάρχουν δύο εκδοχές για το τι πραγματικά σημαίνει το Πελέ.

Η πρώτη εκδοχή είναι πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά, κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έκτοτε προέκυψε και το pele, που σήμαινε δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες.

Η άλλη εκδοχή είναι πως το όνομα αυτό του το «κόλλησαν» όταν ο ίδιος αποκαλούσε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ» -τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα- ως «Πιλέ».

Ο ίδιος ο «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου έχει δηλώσει πως το όνομα Πελέ δεν ήταν της αρεσκείας του και δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα.

Ωστόσο, πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στη Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, γεγονός που άλλαξε την άποψή του για το όνομα.