Στο έλεος της σφοδρότερης κακοκαιρίας των τελευταίων ετών βρίσκεται η Βόρεια Αμερική, καθώς η ιστορική χιονοθύελλα έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60 πολίτες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί εντός των ημερών.

Το πολικό ψύχος έφτασε να σημειώσει θερμοκρασίες έως και -45 βαθμούς Κελσίου. Ο κυκλώνας επηρέασε τη βορειοαμερικανική ήπειρο από τον Καναδά μέχρι και το Τέξας, την Αριζόνα και τη Φλόριντα. Ισχυρότερα επλήγη το βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, με τους περισσότερους νεκρούς να καταγράφονται στην περιοχή του Μπάφαλο στις Μεγάλες Λίμνες.

Κάποιοι, ωστόσο, εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε η χιονοθύελλα, άρχισαν τις λεηλασίες. Τη στιγμή δηλαδή που κάποιοι πάλευαν για τη ζωή τους, άλλοι έβγαιναν στους δρόμους και άρχιζαν να λεηλατούν καταστήματα και επιχειρήσεις.
Εικόνες με θρυμματισμένες τζαμαρίες καταστημάτων, διαλυμένα και άδεια ράφια, αλλά και με ανθρώπους που έβγαιναν κουβαλώντας λογής αντικείμενα στο Μπάφαλο έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου.
Σε μία περίπτωση, δε, δράστιδα έκανε… livestream το πλιάτσικο.

Τι λένε οι Αρχές

Σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος του Μπάφαλο, Μπάιρον Μπράουν, δεσμεύτηκε να χειριστεί «πολύ επιθετικά» το θέμα του πλιάτσικου. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τους δράστες «αθλιότερους των αθλίων».
Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Τζόζεφ Γκραμάλια, αποκάλυψε πως οι δράστες δεν είναι άτομα που προβαίνουν σε πλιάτσικο λόγω ανάγκης βασικών αγαθών. «Δεν πρόκειται για ανθρώπους που κλέβουν φαγητό και φάρμακα και πάνες μωρών. Έχουμε να κάνουμε με καιροσκόπους πλιατσικολόγους που κλέβουν τηλεοράσεις», ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε πως για την πάταξη του φαινομένου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας με αξιωματικούς με πολιτικά που περιπολούν στην πόλη και πως σε μόλις μία ώρα συνελήφθησαν τέσσερα άτομα - συνολικά οκτώ.