Μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πιθανή επέκταση κατά 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν ήδη επιδοθεί σε ένα κρεσέντο προκλήσεων.
Με φόντο σχετικούς χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου, δημοσιογράφοι και αναλυτές σχολιάζουν και υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας που απορρέουν από το αμφιλεγόμενο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει o αναλυτής και ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας Αμπντουλάχ Αγάρ, δηλώνοντας προκλητικά πως εφόσον αυτό συμβεί, θα πρόκειται για «βιασμό της κυριαρχίας της Τουρκίας».

Μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk, ο αναλυτής δήλωσε συγκεκριμένα: «Εμείς με απόλυτο τρόπο την επέκταση ακόμα και για ένα μέτρο πέραν των έξι μιλίων τη θεωρούμε ως παραβίαση της κυριαρχίας της Τουρκίας. Για την ακρίβεια, αποτελεί βιασμό της κυριαρχίας. Από τη σκοπιά μας, αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή και η Τουρκία στο παρελθόν έχει δείξει τη βούλησή της», δήλωσε ο Αγάρ, υποστηρίζοντας έμμεσα πως πίσω από τη χώρα μας κρύβονται άλλες δυνάμεις. «Προσέξτε, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα η οποία κινείται με βάση τη δική της, ελεύθερη βούληση. Αυτό είναι και η επικίνδυνη πλευρά αυτής της ιστορίας», κατέληξε.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο ο Αγάρ «συναγωνίζεται» συναδέλφους του, αναλύοντας ακραία σενάρια κατά της Ελλάδας. Πρόσφατα, μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος πως η Τουρκία «θα κάνει σίγουρα κάπου κάτι», εννοώντας στρατιωτικό χτύπημα στο Αιγαίο, και πως «και με το αίμα μας θα τα καταστρέψουμε τα ελληνικά Rafale», αναφέρει ο ιστότοπος Protothema.gr.

Ο ίδιος, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε στοχοποιήσει και τον A/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, λόγω επισκέψεών του σε Χίο, Οινούσσες, Παναγιά και Ψαρά, απειλώντας τον πως ανά πάσα στιγμή η Τουρκία μπορεί να τον στοχεύσει με τον εγχώριο πύραυλο Tayfun.