Μυστήριο καλύπτει τον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα, από τότε που η χώρα εγκατέλειψε την πολιτική «zero Covid» πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Με τη χώρα να βάζει τέλος στα μαζικά τεστ κοροναϊού, η καταμέτρηση των κρουσμάτων φαίνεται να είναι κάτι δεν απασχολεί ιδιαίτερα τις Αρχές.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αλλάξει επίσης τις προϋποθέσεις ως προς το πώς ορίζεται ένας θάνατος από κοροναϊό, ενώ στοιχεία τα οποία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα -τα οποία αναρτώνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης- «κατεβαίνουν» άμεσα.

«Τώρα, εμφανίζεται μια εικόνα του ιού να εξαπλώνεται αστραπιαία» σχολιάζει ο Chang Che σε άρθρο του στους New York Times.

Στην ανατολική πόλη Κινγκντάο, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, ο υπουργός Υγείας είπε την Παρασκευή ότι υπήρχαν περίπου μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα κάθε μέρα, αριθμός που περίμενε ότι θα αυξανόταν απότομα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν τοπικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι.

Στο Dongguan, μια πόλη επτά εκατομμυρίων στην κεντρική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, έκθεση της επιτροπής υγείας της υπολόγισε περίπου 250.000 – 300.000 νέα κρούσματα καθημερινά.

Και στη βορειοδυτική επαρχία Shaanxi, αξιωματούχοι κατέγραψαν 157.000 μολύνσεις την Παρασκευή, με τα μοντέλα να υπολογίζουν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης είχε ήδη μολυνθεί.

Αποκρύπτει κρούσματα η κυβέρνηση;

Αυτοί οι αριθμοί έρχονται σε έντονη αντίθεση με εκείνους της εθνικής επιτροπής υγείας της Κίνας, η οποία ανέφερε την Παρασκευή περίπου 4.000 περιπτώσεις Covid σε ολόκληρη τη χώρα. Έρχεται επίσης σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα μετά την απότομη απόφασή του του σχετικά με την πολιτική Covid στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του Covid. Η Κίνα έχει αναγνωρίσει μόνο επτά θανάτους από τον Covid τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μερικές χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά.

Το αποτέλεσμα ήταν μια μονόπλευρη παρουσίαση μιας επιδημίας που ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους τους επόμενους μήνες.

Τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν «προκλήσεις που δεν έχουν ξαναδεί», σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής υγείας Dongguan.

Έως και 5.000 θάνατοι τη μέρα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) σταμάτησε να δημοσιεύει καθημερινά δεδομένα για τον Covid-19, εν μέσω ανησυχιών για την αξιοπιστία των στοιχείων μετά την έκρηξη των λοιμώξεων στον απόηχο της απότομης χαλάρωσης των σκληρών περιορισμών.

«Σχετικές πληροφορίες σχετικά με τον Covid θα δημοσιευτούν από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για αναφορά και έρευνα», ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωση, χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους για την αλλαγή ή πόσο συχνά το China CDC θα ενημερώνει το κοινό με νέες πληροφορίες για τον Covid.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Κίνα ότι έχει μπροστά της «πολύ δύσκολους» καιρούς. Ο οργανισμός δεν έχει λάβει δεδομένα από την Κίνα σχετικά με νέες νοσηλείες Covid από τότε που το Πεκίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς του. Η έλλειψη διαφάνειας δεδομένων έχει καταστήσει δύσκολη την παρακολούθηση της κλίμακας αυτής της πιο πρόσφατης επιδημίας Covid.

Η εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity με έδρα τη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα υπολόγισε ότι η Κίνα αντιμετώπιζε περισσότερες από ένα εκατομμύριο μολύνσεις και 5.000 θανάτους την ημέρα, σύμφωνα με τον Guardian.

Σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές

Το «ξέσπασμα» της Κίνας επιβαρύνει όχι μόνο την αξιοπιστία της κυβέρνησής της και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της, αλλά και την ικανότητα να παρέχει βασικά φάρμακα.

Εκατομμύρια αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική να μείνουν χωρίς αυτά, καθώς τα φαρμακεία εξαντλούνται.

Στο Yulin, οι αρχές διέταξαν τα φαρμακεία να εξοπλιστούν με ιβουπροφαίνη και άλλα φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό και επέτρεψαν στους πελάτες να αγοράσουν όχι περισσότερο από ένα φάρμακο ανά τρεις μέρες.

Τουλάχιστον δύο κινεζικές φαρμακευτικές εταιρείες είπαν στους New York Times ότι οι αρχές είχαν κατασχέσει τις προμήθειες ιβουπροφαίνης και ακεταμινοφαίνης, εμποδίζοντάς τις να προμηθεύουν τους συνήθεις πελάτες τους.

Τέτοιες κινήσεις θυμίζουν τι συνέβη με τους κατασκευαστές μασκών πριν από σχεδόν τρία χρόνια, στην αρχή της πανδημίας. «Περιμέναμε εκρηκτικά ξεσπάσματα», είπε, «αλλά αυτό είναι πολύ, πολύ πιο καταστροφικό από αυτό [που αντιμετωπίσαμε] στο Χονγκ Κονγκ νωρίτερα φέτος» προειδοποιεί ο Jin Dong-Yan, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.