Οι Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας & Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων απορρίπτουν την ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας για μονομερή οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι πρόκειται για ενέργεια που παραβιάζει τα λιβυκά συμφέροντα στη Μεσόγειο, καλούν την αιγυπτιακή πλευρά να την ανακαλέσει. Παράλληλα οι δύο Επιτροπές υπογράμμισαν ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων γίνεται μέσω διαπραγματεύσεων που εξασφαλίζουν τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών, βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του νόμου της θάλασσας.

Η ανακοίνωση των δύο επιτροπών για την απόφαση της Αιγύπτου

«Οι Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας & Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασαν την ιδιαίτερη απορία τους για την ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας για μονομερή οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, χωρίς οποιεσδήποτε προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ειδικότερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα, ενέργεια που παραβιάζει τα λιβυκά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

Επίσης, τούτο αθετεί το πνεύμα αδελφοσύνης και καλής γειτονίας και παραβιάζει τη λιβυκή κυριαρχία και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ενώ αποτελεί μη δίκαιη οριοθέτηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει απροκάλυπτα τα λιβυκά θαλάσσια σύνορα.

Οι δύο Επιτροπές τόνισαν την απόρριψή τους στην ανακοίνωση και κάλεσαν εκ νέου την αιγυπτιακή πλευρά να την ανακαλέσει. Οι δύο Επιτροπές πρόσθεσαν ότι αυτό θίγει τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που αναμένεται από τους αδελφούς στην Αίγυπτο να λάβουν υπόψη την πολιτική συγκυρία που διέρχεται η Λιβύη, ενώ αυτή καθαυτή η ανακοίνωση αποτελεί προηγούμενο στα ιστορικά των σχέσεων των δύο χωρών, δεδομένου ότι η Αίγυπτος υπήρξε πάντοτε το στήριγμα στη Λιβύη, εν καιρώ κρίσεων.

Οι δύο Επιτροπές υπογράμμισαν ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων γίνεται μέσω διαπραγματεύσεων που εξασφαλίζουν τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και του νόμου της θάλασσας.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων,

Η Επιτροπή Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας».