Το 2018, ο Ντόναλντ Τραµπ είχε στηρίξει έναν σχετικά άγνωστο τότε βουλευτή για να αναλάβει το τιµόνι της Φλόριντα. Ο Ρον ντε Σάντις κέρδισε τότε οριακά, επανεξελέγη πρόσφατα µε άνεση και όλα δείχνουν ότι θα κονταροχτυπηθεί µε τον πρώην µέντορά του για το χρίσµα των Ρεπουµπλικανών ενόψει των προεδρικών του 2024. Απ’ ό,τι φαίνεται, µάλιστα, έχει ανάλογη φιλοδοξία και υπέρµετρο εγωισµό, ενώ αντιγράφει επάξια την πολιτική «συνταγή» του Τραµπ. Σε µια πρόσφατη διαφήµιση για την προεκλογική του εκστρατεία καυχήθηκε ότι την όγδοη µέρα «ο Θεός δηµιούργησε τον Ρον Ντε Σάντις». Είναι ύβρις ή η αυτοπεποίθηση ενός άνδρα που καταγράφει συνεχόµενες νίκες, αναρωτήθηκαν Αµερικανοί αρθρογράφοι.

Πρόσφατα, στο Λας Βέγκας, οι υποστηρικτές του έδωσαν την απάντηση στο κρίσιµο ραντεβού του Ρεπουµπλικανού Εβραϊκού Συνασπισµού. Στο ετήσιο συνέδριο της ελίτ των Εβραίων συντηρητικών, την πρώτη µεγάλη συγκέντρωση κατεστηµένων δυνάµεων του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος (GOP) µετά τις ενδιάµεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, ο Ντε Σάντις έγινε δεκτός σε κλίµα ροκ σταρ.

Στην οµιλία του παρουσίασε τα πεπραγµένα του στη Φλόριντα ως πανεθνικό πρότυπο και επιβεβαίωσε µια ανερχόµενη πτέρυγα των Ρεπουµπλικανών, που τον καλεί να πάρει τα ηνία του κόµµατος από τον Τραµπ. ∆εν ανέφερε τον πρώην πρόεδρο ή την προεδρική κούρσα του 2024, µίλησε όµως για τη συντριπτική επανεκλογή του στις 8 Νοεµβρίου και τα ρεκόρ του, που περιλαµβάνουν την καταπολέµηση των περιορισµών του κορονοϊού και τη λεγόµενη «ιδεολογία αφύπνισης» (woke culture). Ο ιταλικής καταγωγής Ρον Ντε Σάντις γεννήθηκε στη Φλόριντα από εργατική οικογένεια, ήταν καλός µαθητής και ταλαντούχος αθλητής και φοίτησε στο Γέιλ, όπου ήταν αρχηγός της οµάδας µπέιζµπολ. Μετά οικογένειας». Και αν οι mainstream Ρεπουµπλικανοί απορρίπτουν τον Τραµπ ως µια ιδιότυπη προσωπικότητα που «φέρνει» µια βαθύτερη ρατσιστική ή αυταρχική τάση µέσα στο κόµµα, ο Ντε Σάντις παρουσιάζεται ως πιο µετριοπαθής λύση, ως ο υποψήφιος «που θυµίζει µεν Τραµπ, αλλά χωρίς τις καταστροφικές παρορµήσεις και τις συνήθειές του», γράφει ο Τζιµ Γκέρατι στο «National Review». Στην πρώτη θητεία του, άλλωστε, ο Ντε Σάντις προώθησε µια πολωτική ατζέντα που περιλάµβανε νέους περιορισµούς στις αµβλώσεις, επέκταση των σχολικών κουπονιών σε την αποφοίτησή του, εντάχθηκε στο τµήµα Ιστορίας σε ένα ιδιωτικό σχολείο της Τζόρτζια, πριν πάει στη Νοµική Σχολή του Χάρβαρντ. Πήρε πτυχίο το 2005, κατατάχθηκε στο Πολεµικό Ναυτικό των ΗΠΑ και εργάστηκε ως σύµβουλος στη βάση του Γκουαντάναµο και σε οµάδες «ελίτ» του αµερικανικού στρατού στο Ιράκ. Οταν επέστρεψε, το 2008, διορίστηκε ειδικός βοηθός εισαγγελέα στην περιφέρεια της Φλόριντα, ενώ το 2012 εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο.

Στα 44 του, ο Ντε Σάντις είναι 32 χρόνια νεότερος από τον Tράµπ, µε µια λαµπερή σύζυγο, την Κέισι, πρώην παρουσιάστρια τηλεοπτικών ειδήσεων, και τρία παιδιά, που ταιριάζουν άψογα στον ρόλο της µελλοντικής «πρώτης οικογένειας».

Και αν οι mainstream Ρεπουµπλικανοί απορρίπτουν τον Τραµπ ως µια ιδιότυπη προσωπικότητα που «φέρνει» µια βαθύτερη ρατσιστική ή αυταρχική τάση µέσα στο κόµµα, ο Ντε Σάντις παρουσιάζεται ως πιο µετριοπαθής λύση, ως ο υποψήφιος «που θυµίζει µεν Τραµπ, αλλά χωρίς τις καταστροφικές παρορµήσεις και τις συνήθειές του», γράφει ο Τζιµ Γκέρατι στο «National Review». Στην πρώτη θητεία του, άλλωστε, ο Ντε Σάντις προώθησε µια πολωτική ατζέντα που περιλάµβανε νέους περιορισµούς στις αµβλώσεις, επέκταση των σχολικών κουπονιών σε ιδιωτικά σχολεία, νόµους για την αναµόρφωση του τρόπου µε τον οποίο τα σχολεία διδάσκουν και µιλούν για ταυτοτικά θέµατα και απαγόρευση των απαιτήσεων εµβολιασµού κατά του κορονοϊού. Επίσης, οργάνωσε πτήσεις που µετέφεραν µετανάστες από το Τέξας στο Martha’s Vineyard, αρνήθηκε να βοηθήσει την οµοσπονδιακή κυβέρνηση να διανείµει εµβόλια COVID-19 για παιδιά και προώθησε µια επιθετικά ρεπουµπλικανική αναδιατύπωση των συνόρων της πολιτείας.

Ανησυχία

Καλός φοιτητής, προερχόµενος από τη µεσαία τάξη, ανήλθε κοινωνικά και επαγγελµατικά χωρίς βοήθεια, πιστός σύζυγος, που στήριξε τη γυναίκα του όταν διαγνώστηκε µε καρκίνο του στήθους, παρασηµοφορηµένος βετεράνος… Το εγκωµιαστικό πορτρέτο που πλέκουν στον Ντε Σάντις οι υποστηρικτές του προκαλεί ανησυχία στο στρατόπεδο Τραµπ. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος έχει επανειληµµένα τονίσει ότι δεν θα ήταν συνετό για τον Ντε Σάντις να είναι αντίπαλός του για το χρίσµα των Ρεπουµπλικανών. Σε µια µακροσκελή δήλωση, απέρριψε τον Ντε Σάντις ως µη υπολογίσιµο αντίπαλο, που τον είχε προσεγγίσει «σε απελπιστική κατάσταση», όταν ήταν υποψήφιος για την πρώτη του θητεία, το 2017.

Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, µε φόντο και την πρόσφατη αναµέτρηση στη Φλόριντα. Η νίκη του Ντε Σάντις µε 20 µονάδες έναντι του ∆ηµοκρατικού αντιπάλου του, Τσάρλι Κράιστ, εδραίωσε τη θέση του στο κόµµα. Σύµφωνα µε πρόσφατη δηµοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, το 72% των εγγεγραµµένων Ρεπουµπλικανών δηλώνει ότι ο Ντε Σάντις θα έπρεπε να έχει µεγάλη επιρροή στο µέλλον του κόµµατος, σε σύγκριση µε το 64%, που είπε το ίδιο για τον 76χρονο Τραµπ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 17 Δεκεμβρίου 2022