Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την Ντόρα Μπακογιάννη αναφορικά με τη μήνυση που είχε καταθέσει κατά του τότε υπ. Άμυνας, Πάνου Καμμένου, το 2018, έπειτα από προσβλητική ανάρτηση του δεύτερου εναντίον της.

Η υπόθεση αφορούσε την καταγγελία της κ. Μπακογιάννη ότι το 2018 δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ποινική μήνυση κατά του τότε υπουργού Άμυνας για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή η Βουλή των Ελλήνων είχε αρνηθεί να άρει την ασυλία του. Υπέβαλε καταγγελία κατά του υπουργού, αφού εκείνος είχε αναρτήσει ένα tweet με το οποίο την επέκρινε όταν παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει η απόφαση του ΕΔΑΔ, η αδυναμία ποινικής δίωξης λόγω της μη άρσης ασυλίας του πρώην υπ. Άμυνας είχε ως αποτέλεσμα η ίδια η κ. Μπακογιάννη να μην μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και κατά συνέπεια να αντιδράσει άμεσα στη συκοφαντική δυσφήμιση που έπραξε τότε ο κ.  Καμμένος.

«Η αδυναμία κίνησης ποινικής διαδικασίας δεν προστάτευσε τη φήμη της»

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρ. Δικαστήριου. Ανθρ. Δικαιωμάτων, στην απόφαση του αρμόδιου τμήματος που εξέτασε το γεγονός κρίθηκε ομοφώνως ότι παραβιάστηκε το άρθρο 6 παρ. 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς -όπως η βουλευτική ασυλία- που είναι αναλογικοί και έχουν θεμιτό σκοπό. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, το Κοινοβούλιο είχε αποκλειστική δικαιοδοσία να κινήσει ποινική δίωξη κατά υπουργού, εντός σύντομης προθεσμίας. Η κυρία Μπακογιάννη είχε υποβάλει ποινική μήνυση με σκοπό την προστασία της φήμης της. Κλειδί γι' αυτό θα ήταν η δημοσίευση της απόφασης στην υπόθεση, η οποία για ιδιώτες στην Ελλάδα ήταν δυνατή μόνο σε ποινικές υποθέσεις. Η αδυναμία κίνησης ποινικής διαδικασίας τής είχε στερήσει την ευκαιρία να προστατεύσει τη φήμη της. Επιπλέον, το δικαστήριο σημείωσε ότι η συμπεριφορά του Π.Κ. σε σχέση με την κ. Μπακογιάννη -ένα φερόμενο συκοφαντικό tweet- δεν είχε καμία σχέση με τις δραστηριότητές του στους ρόλους του ως υπουργού ή βουλευτή. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άρνηση άρσης της ασυλίας του Π. K. είχε εμποδίσει την πρόσβαση της κ. Μπακογιάννη σε δικαστήριο, κατά παράβαση του άρθρου 6 § 1 της Σύμβασης».

Μπακογιάννη: Από τη βολική θέση του υπουργού-υβριστή ξετρυπώθηκε

«Κόλαφος» ήταν η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη μετά την απόφαση, όπου και τόνισε ότι «από τη βολική θέση του υπουργού-υβριστή τον ξετρύπωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου... Εφεξής, κάθε υβριστής υπουργός θα λογοδοτεί για τις ύβρεις του έναντι των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων, όπως συμβαίνει για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα».


Αναλυτικά η ανάρτησή της

Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και στα δικαστήρια.
Όταν τον Ιούλιο του 2018 προσέβαλε την αξιοπρέπειά μου και την μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη, ο Πάνος Καμμένος κρύφτηκε ο ίδιος πίσω από την υπουργική του ασυλία για να μην επιτρέψει στην Ελληνική Δικαιοσύνη να εξετάσει την μήνυσή μου για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου. Από τη βολική θέση του υπουργού-υβριστή τον ξετρύπωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδικάζει την τότε κυβερνητική πλειοψηφία των ΣυριζΑνελ για την ποινική ασυλία που παρανόμως του παρείχε.
Εφ’εξής, κάθε υβριστής υπουργός θα λογοδοτεί για τις ύβρεις του έναντι των Ελληνικών ποινικών δικαστηρίων, όπως συμβαίνει για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.
Χωρίς ασυλία, χωρίς προστασία της πλειοψηφίας.